Сляп мъж поправя коли в Перник

Ключ за кола

Истинско чудо наблюдават жителите на град Перник. Мъж, който е загубил зрението си, поправя коли сам и дори успява да припечели някой друг лев като автомонтьор.

Михаил Михайлов е единственият спял автомонтьор в страната и навярно един от малкото незрящи в света, упражняващи тази професия. Перничанинът е загубил зрението си преди около трийсет години и то поради лекарска грешка.

Имах тумор в главата. Лекарите обаче ме лекуваха за синузит. Една операция, втора и ми прекъснаха зрителен нерв, разказва Михаил пред Нова ТВ.

Незрящият от малък има интерес към ремонтната дейност. Като ученик той е поправял Брайлови машини. С коли започва да се занимава, когато навършва пълнолетие. Тогава семейният автомобил е блъснат и той решава да го поправи.

И въпреки че самият Михаил няма как да шофира, вече години наред ремонтира коли на свои приятели и близки. Липсата на зрение е напълно компенсирана от изострения му слух и чувствителността на пръстите му.

В началото му се е случвало да се нарани, докато се опитва да открие проблема, но това не го е обезверило. В последствие обаче се учи да прави диагностика на колата само по шума на двигателя.

С течение на времето славата на слепия автомонтьор от Перник се разнася и колите си при него започват да оставят и непознати.

В началото е малко странно за хората. Идват при мен и усещам, че ми нямат доверие, но после си вземат колите работещи. Постепенно започнаха да идват и клиенти от София, разказва още Михаил, който се чувства щастлив, защото е намерил смисъл в живота си.

Съдбата на Михаил Михайлов от Перник никога не е била лека. Младият мъж признава, че много пъти му се е случвало да изпадне в тежки депресии и да не излезе от дома си дълго време, но после винаги е преодолявал тъгата си и е продължавал напред.

Михаил се радва на подкрепата на своите близки и освен това редовно посещава клуба на Съюза на слепите. Въпреки несгодите той се опитва да остане оптимист и не е загубил надежда, че някой ден ще може да си възвърне зрението, било то и само частично.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
sofiq
sofiq
08.06.2015 22:48
Bravo na 4oveka,ne se e otkazal I e uspql
:D
1
0