Ужасните истини зад любимите детски приказки

Ужасните истини зад любимите детски приказки

Приказки

Приказките са от голямо значение за развитието на човек. Вдъхновяващи и изпълнени с вълшебства, те представят пред малките човечета един различен и магичен свят.

Питалили ли сте се някога обаче как са се появили те. Оказва се, че не всички от тях са създадени въз основа на весели и радостни събития. Ето какво се крие зад някои от любимите ни истории, които познаваме още от малки.

Снежанка и седемте джуджета

Приказката е вдъхновена от тежката съдба на баварската благородничка Маргарет фон Валдек, която е живяла през 16-ти век, пише actualno.com. Нейният коравосърдечен брат карал малки деца да работят в мината му.

Условията там били тежки и някои от малчуганите получили сериозни недъзи. Опитвайки се да се нахранят, те посягали към ябълковото дърво на местен фермер. Той от своя страна мажел плодовете с отрова, за да накаже измъчените деца.

Мистична Кула

Мащехата на Маргарет пък я ненавиждала и затова я пратила в кралския двор в Брюксел. Там девойката преживяла любовен романс с испанския принц Филип II. Неговият баща обаче не се зарадвал на връзката им и заповядал да отровят Маргарет.

Рапунцел

Приказката за Рапунцел е създадена на базата на история от III век сл. Хр. Един търговец от Мала Азия обичал ревностно своята дъщеря. Той се опитвал всячески да опази щерка си от мъжките погледи и ѝ забранил да се среща с мъже. За да е сигурен, че това няма да се случи, докато той е на път, търговецът държал дъщеря си заключена в една кула.

Според източниците обаче девойката приела християнството и когато баща ѝ я затварял в кулата, тя започвала да крещи молитви, които хората по улиците чували. Узнавайки за действията на дъщеря си, търговецът я завел при местния езически съвет.

Неговите членове заявили, че ако тя не се откаже от християнството, трябва да бъде обезглавена. Те заплашили бащата, че ще го лишат от цялото му богатство, ако не се съгласи с волята им. Девойката не се отказала и така загубила живота си.

Вещица

Хензел и Гретел

Предполага се, че приказката е вдъхновена от история, случила се в интервала 1315–1317 година. В този период в Европа върлувал страшен глад и дори някои хора се превърнали в канибали. В тези смутни времена много родители предпочитали да захвърлят децата си, тъй като не можели да им осигурят нищо.

Персонажът на вещицата в приказката пък е заимстван от образа на сладкарката Катарина Шрадерин, живяла около 1600-та година. Тогава друг сладкар, който ѝ завиждал за успешния бизнес, започнал да разказва, че Катарина се занимава с магии. Изплашени хора изгорили жената в собствената ѝ пещ.

Пепеляшка

Историята за красивата изстрадала девойка също не е пълна измислица. Някога русокоса гъркиня била отведена като робиня в Египет. Заради прелестния си вид обаче, тя впечатлила много мъже. За неземната ѝ красота разбрал и фараонът Яхмос II и така тя станала една от неговите съпруги.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати