sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Загадката на Сахарската птица

Загадката на Сахарската птица

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9332
Загадката на Сахарската птица

Мистерията около Сахарската птица вече повече от век буди любопитството на учените и подхранва въображението на любителите на древните загадки.

За първи път светът разбира за необикновения артефакт през 1898 година. Тогава по време на разкопки група археолози намират уникална находка гробницата в Па-ди-Имен в пустинята Сахара.

Всъщност Сахарската птица представлява дървена фигурка, дълга около 20 см, изобразяваща птица. Предполага се, че тя е изработена от светъл явор около 200 година пр.н.е.

Причината дървената фигурка да стане обект на разгорещени дискусии през следващите години е фактът, че контурите ѝ удивително напомнят на тези на съвременните самолети. Това от своя страна поражда много въпроси за произхода ѝ и цялата тази мистерия не дава мира на учените.

Любопитно също така е, че върху Сахарската птица има поставен йероглиф. В превод той означава Дар на Амон. В папирусите, открити недалеч от артефакта, пък се среща фразата Искам да летя.

Това са все предпоставки, каращи любителя египтолог доктор Халил Мессиа да смята, че става въпрос за модел на древен летателен апарат, който е бил унищожен през епохите или просто археолозите не са се натъквали на него досега.

Самият д-р Мессиа попада на уникалната находка случайно. Той открива Сахарската птица в складовете на Националния музей в Кайро през 1972 година и започва да анализира нейното предназначение.

Мессиа стига до извода, че фигурката някога е била снабдена с опашка със стабилизатори, която обаче е изпаднала. За да докаже хипотезата си, той прави макет, имащ предполагаемата липсваща част. С добавения елемент Сахарската птица се явява модел на безмоторен самолет.

Според Мессиа древните египтяни нерядко са изработвали макетчета на всичко, за което са имали познания. Тях те слагали в гробници и храмове. Ето защо ученът смята, че в пустинята може да се намери останките на действителния древен летателен апарат.

Предположенията на Мессиа обаче са отречени от Мартин Грегори, който е експерт в областта на конструирането и управлението на планери. Той също изработва модел на египетския артефакт и провежда редица опити с него.

Според Грегори апаратът не би могъл да лети. Но независимо от думите му мнозина продължават да вярват, че предците ни са познавали и боравели с определени технологии, които после са изчезнали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати