sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Загадката около брата на Тодор Живков

Загадката около брата на Тодор Живков

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k345
Тодор Живков

За бившия държавен глава Тодор Живков през годините се е писало и говорило много. За неговия брат Георги обаче не само че не се говори, но сякаш не се знае и почти нищо. Оказва се, че образът на Георги Живков е обвит в пълна мъгла.

За още по-голяма загадка се смята и фактът, че той изобщо не присъства на снимките на брат си. Георги го няма нито в общи детски фотоси, нито на снимки от следващите години. Даже в музея на Правец и в дома на Живкови не може да се види нито едно негово изображение. Мистериозният мъж фигурира само като име, но нищо повече, пише 168 часа.

По думите на бившия шеф на 6-ти отдел на 6-то управление на ДС Димитър Иванов си има логично обяснение за цялата мистерия около образа на Георги Живков. Според него братът на Тато е работел на някакъв свръх секретен щат и не е трябвало да се показва много.

Георги Живков избягвал обществения живот не само в столицата, но и в родния си Правец. Когато пребивавал там, той странял от останалите хора. Държал се изключително сдържано и избягвал всячески продължителните разговори.

През 2011 година Дамян Дамянов, син на бившия председател на Народното събрание Райко Дамянов, казва, че Тодор Живков е криел брат си от обществеността. Той смята, че тази тема е обвита в мистерия и си остава загадка както през управлението на бай Тошо, така и след това.

Бившият държавен глава почти не говорел за семейството си. Все пак в издадените пред 1997 година мемоари Тато разказва малко за роднините си. Брат си обаче споменава сякаш между другото.

Георги Живков е работел като касиер-счетоводител в посолството на България в Будапеща, Берлин и Берн. Според запознати той е бил обикновен чиновник. Интересно е още, че в кореспонденцията между мисията на България в Швейцария и Министерството на външните работи по времето, когато Георги Живков е бил счетоводител там, няма нито един документ, изпратен или подписан от този служител.

Съществуват две теории защо Живков-брат е бил изпратен в чужбина. Според едната тази мярка е предприета, за да бъде по-далеч от Тато, понеже като негов прекалено близък човек е можел да повлияе на общественото мнение.

Другата версия гласи, че в чужбина са изпращали доверени лица на властта. Според запознати Георги Живков е бил дори нещо като касиер на целия дипломатически корпус и е отговарял за отчетите на финансите на мисиите. Кое от тези предположение е вярно обаче, все още не е известно на обществеността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
****
****
27.10.2014 11:04
дедо Тодор Живков беше шеф поради името си - Тодорова неделя, Тодорка Боева и други
3
2