sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Загадката около брата на Тодор Живков

Загадката около брата на Тодор Живков

Тодор Живков

За бившия държавен глава Тодор Живков през годините се е писало и говорило много. За неговия брат Георги обаче не само че не се говори, но сякаш не се знае и почти нищо. Оказва се, че образът на Георги Живков е обвит в пълна мъгла.

За още по-голяма загадка се смята и фактът, че той изобщо не присъства на снимките на брат си. Георги го няма нито в общи детски фотоси, нито на снимки от следващите години. Даже в музея на Правец и в дома на Живкови не може да се види нито едно негово изображение. Мистериозният мъж фигурира само като име, но нищо повече, пише 168 часа.

По думите на бившия шеф на 6-ти отдел на 6-то управление на ДС Димитър Иванов си има логично обяснение за цялата мистерия около образа на Георги Живков. Според него братът на Тато е работел на някакъв свръх секретен щат и не е трябвало да се показва много.

Георги Живков избягвал обществения живот не само в столицата, но и в родния си Правец. Когато пребивавал там, той странял от останалите хора. Държал се изключително сдържано и избягвал всячески продължителните разговори.

През 2011 година Дамян Дамянов, син на бившия председател на Народното събрание Райко Дамянов, казва, че Тодор Живков е криел брат си от обществеността. Той смята, че тази тема е обвита в мистерия и си остава загадка както през управлението на бай Тошо, така и след това.

Бившият държавен глава почти не говорел за семейството си. Все пак в издадените пред 1997 година мемоари Тато разказва малко за роднините си. Брат си обаче споменава сякаш между другото.

Георги Живков е работел като касиер-счетоводител в посолството на България в Будапеща, Берлин и Берн. Според запознати той е бил обикновен чиновник. Интересно е още, че в кореспонденцията между мисията на България в Швейцария и Министерството на външните работи по времето, когато Георги Живков е бил счетоводител там, няма нито един документ, изпратен или подписан от този служител.

Съществуват две теории защо Живков-брат е бил изпратен в чужбина. Според едната тази мярка е предприета, за да бъде по-далеч от Тато, понеже като негов прекалено близък човек е можел да повлияе на общественото мнение.

Другата версия гласи, че в чужбина са изпращали доверени лица на властта. Според запознати Георги Живков е бил дори нещо като касиер на целия дипломатически корпус и е отговарял за отчетите на финансите на мисиите. Кое от тези предположение е вярно обаче, все още не е известно на обществеността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
****
****
27.10.2014 11:04
дедо Тодор Живков беше шеф поради името си - Тодорова неделя, Тодорка Боева и други
3
2