Отдаваме почит пред паметта на свети Иван Рилски

Св. Иван Рислки

На 19 октомври се почита паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец, който се приема като небесния закрилник на целия български народ. Днес е и храмовият празник на Рилския манастир.

От 1995 година Свети Иван Рилски е обявен и за покровител на българските лекари.

На този ден се дава специална празнична литургия, като за празника в най-големия български манастир се очаква да пристигнат стотици хора.

Източниците не са сигурни за точната година на раждане на Иван Рилски, но се смята, че светецът е роден през през 876 година в село Скрино край Дупница.

До 25-годишна възраст светецът е бил пастир. След това той се замонашва, като първоначално постъпва в манастира Свети Димитър, намиращ се под връх Руен във Влахина планина.

Там Иван Рилски придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия.

Молитва

Веднага след като приема монашеството, светецът се отдава на строг пост и молитва. Скитанията на светеца започват от планината Витоша, но след това се премества в Рила, където основава едноименния манастир.

Свети Иван Рилски умира на 70-годишна възраст, като посвещава целия си живот на християнски пост и молитви.

Днес мощите му се пазят в близост до Рилския манастир, където също се отслужва литургия.

До Рилския манастир се намира и пещерата, където е живял Иван Рилски. Вярва се, че ако поклонниците преминат през тесния ѝ проход, означава, че нямат грехове.

Днешният празник се нарича още Отчов ден и се свързва с вярването, че приживе свети Иван Рилски е имал чудотворната способност да лекува очните болести.

За здравето на очите и лицето вярващите се измиват на чешмата в близост до светата обител. Край каменната стена на тази чешма могат да се оставят листчета с молби, които светецът да изпълни.

Листчетата се събират в малка урна, която се закрепя на дърво. Вярва се, че това дърво е било последното място, на което Иван Рилски се е молил.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати