Убивали с жестокост придворните на шумерските царе

Убивали с жестокост придворните на шумерските царе

Учени-археолози от Пенсилванския университет проведоха ново изследване на черепи от царския некропол в шумерския град Ур, открит в Ирак преди сто години.

Анализът на костите показва, че жертвоприношенията на хора при погребенията на знатните шумери са били много по-жестоки, отколкото се смяташе досега.

Убивали с жестокост придворните на шумерските царе

Древният шумерски град е разположени в областта Ди-Кар (Ирак), на 16 км от град Насирия. Градът достига своя разцвет в III хилядолетие преди Христа.

До настоящия момент експертите предполагаха, че дворцовите служители са изпивали отрова, когато господарят им се спомине. След което са го придружавали в отвъдното. Британският археолог Леонард Уули (1880-1960), който е ръководил разкопките на некропола в Ур, е смятал, че спътниците на царските особи сами са се спускали в гробните камери. Там те изпивали отровата, лягали и умирали. Тази теория с времето се превърна в общоприето мнение.

Сега обаче археолозите са открили, че съдбата им е била по-различна: слугите са били убивани с удари по главата с остри предмети.

Археолозите от университета на Пенсилвания стигнаха до този извод след сканиране на два черепа от некропола. В него са извършени 16 богати погребения с десетки златни предмети и други ценности. Което е доказателство за богатството и величието на шумерската цивилизация, възникнала в Южна Месопотамия.

След внимателно изследване на гробовете археолозите смятат, че членове на кралски двор (слуги, войници и други) понякога дори са убивани още преди смъртта на царя или царицата.

Убивали с жестокост придворните на шумерските царе

Сред човешките останки в некропола са се съхранили само няколко черепа. На два от тях, мъжки и женски, учените са направили триизмерни изображения. Изследователите използвали и съдебномедицински методи, за да се определят причината за смъртта на тези хора.

Върху черепа, принадлежал вероятно на войн, антрополозите намерили две кръгли дупки в главата, а на женския - една. Диаметърът на всяка дупка е около 2.5 см. Дупките са от удари с остър предмет, убедени са изследователите.

Ритуалите с убийства, свързани със смъртта на владетели, са практикувани в много древни култури. И това повдига въпроса защо хората, които знаят какво ги очаква, избират да живеят и работят за владетеля? !

"Това са били масови убийства и днес на нас ни е трудно да проумеем защо са били извършвани. Явно древните шумери не са се страхували от задгробния живот", отбелязва Джанет Мондж, ръководител на екипа.

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари