sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Магическите дървета в България

Магическите дървета в България

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Магически дървета

Вековни дървета в страната ни имат силата да дарят бездетни хора с наследници и да предпазват от злини според преданията. Някои дървета обаче могат да ви донесат мъка и страдания.

Вековният бор на света Марина

В близост до симитрийското село Сенокос се намира вековен бор. Дървото е на повече от 500 години, а според легендите то може да пречиства, изцелява и да дарява с плодовитост.

Достатъчно е само хората, които искат да станат родители, да се допрат до вълшебния бор и мечтата им за дете ще се сбъдне.

Св. Марина

В основите на дървото има икона на света Марина – покровителка на брака и децата, а близост до бора е построен параклис на името на светицата.

Магическият бор се извисява на 10 метра височина, а обиколката му е 3 метра. Клоните му са усукани в причудливи форми, а местните хора разказват че са виждали различни силуети край дървото.

700-годишен бряст край Русе

На 30 километра от град Русе в близост до село Нисово се намира 700-годишен бряст, който може да сбъдне всяко едно желание, отправено към него.

Сред местните многовековният бряст е известен като Дървото на желанията и хиляди хора казват, че са сбъднали мечтите си, сред като са го посетили.

Една легенда разказва, че момиче е успяло да върне зрението си с помощта на бряста. Красавицата се казвала Златица и погледнала навръх Гергьовден.

Според поверието, за да се сбъдне желанието ви, трябва да го напишете на лист и да го пуснете в реката, която минала в близост до магическото дърво.

Прокълнати дървета

Прокълнатите дървета на Явор и Калина

Два дъба между исперихските села Подайва и Здравец погубват влюбените, а през годините корените им са се напоявали с кръвта на ревнивци и измамени хора.

Двата дъба се намират в местността Старите мешета, а местните разказват, че край дърветата много пъти са се разигравали злокобни драми, провокирани от човешката страст.

Според легендата, ако човек замръкне в близост до двете дървета, сянката им ще го преследва и до него ще стигне любовна мъка и нещастия, които най-често завършват със смърт.

Дъбовете са олицетворение на легендата за Явор и Калина, увековечени в баладата на Пенчо Славейков Неразделни. Според преданието влюбените избрали смъртта пред това да бъдат разделени, като на гробовете им поникнали явор и калина.

Мястото обаче е сочено като прокълнато заради трагичния край и се смята, че влюбените не бива да го посещават.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 7
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ангел
Ангел
28.04.2015 22:57
Чародей Теди разваля магии, помага при болести, отговаря на въпроси от бъдещето, намира изгубени пари, разваля лоша карма, събира семейства. Не си губете времето по врачки!!! - обадете се на чародей Теди 090063070 с вътрешен код 640
0
1
****
****
14.10.2014 18:36
Как да прокълнем дърво - да попеем на дървото - те харесват това. Като ни допусне му правим дупшица, вътре слагаме навлажнени и престоели зрънца житце, дяламе клинче, а може и нещо метално, и забиваме в дупшицата. После шепнем върху обекта.

Очакваме нещата да се наредят - често казваме примерно "всичко ще се нареди", или пък "всичко ще се оправи". Ако не ви се говорят глупости, то някой друг ще каже тези неща - хората са така отзивчиви!

Препоръчвам елата.
0
1