sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Базилиск - повелителят на змиите

Базилиск - повелителят на змиите

Базилиск - повелителят на змиите

Базилискът е кошмарно създание от гръцката митология. Има различни описания на външния му вид. Някои митове го описват като животно със змиеобразно тяло, глава на петел, зъл поглед, с който може да убива и отровни зъби.

Базилискът е смятан за повелител на змиите. Излюпва се от яйце на пиле, измътено от крастава жаба. Според други източници обаче е измътен от петел от яйце на змия.

Чудовищното създание обаче си има слабости. Може да бъде убито по няколко начина. Един от тях е, ако смъртоносният му поглед се отрази в огледало. Може да бъде убито и от невестулка, която е най-големият му враг. Легендите разказват, че базилискът умира и от кукуригането на петел.

Затова в древни времена хората, които се страхували от базилиска, носели със себе си петли, за да се предпазват от чудовището.

През 1587 година в покрайнините на Варшава били намерени две мъртви деца. Медикът, който бил повикан да констатира смъртта им, се произнесъл, че хлапетата са умъртвени от погледа на базилиск.

Роднините на загиналите деца и властите се обединили в разследването на престъплението и решили да открият чудовището. За целта затворник се въоръжил с огледала и тръгнал на лов за базилиска. Успял обаче да открие само една обикновена змия. За която докторът обяснил, че тя е базилиск, вече изгубил свръхестествените си сили.

В днешни дни базилискът наистина съществува, но той е малък гущер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ала
ала
23.04.2013 01:35
хахаха веднага се сетих за хари потър(моят велик идол ;)
3
0
Гергана
Гергана
29.10.2012 11:51
Егати скуката се оказа накрая...
1
1
ваня
ваня
22.01.2012 23:22
Като в Хари Потър:D
2
0