Тайнствен град край Черноморец шашна учени

Разкопки

При разкопки на полуостров Хрисосотира край Черноморец археолози се натъкнаха на изумително откритие – тайнствен град. Екипът на доцент д-р Иван Христов, ръководител на разкопките, бива изумен. Никой до момента не е очаквал на мястото да се разкрие подобно нещо, тъй като в подобен град не е отбелязан на нито една от древните карти.

Разкритият огромен полис край Черноморец е непознат на историците. Освен че липсва на картите, той не се споменава и в нито един исторически извор.

Останките и местонахождението на разкрития град дава повод на археолозите да го определят като стратегически византийски център. Това древно селище е шест пъти по-голямо от съседната крепост Акра и се простира на внушителните 67 декара.

Археолозите предполагат, че древният град е носел името Хрисосотира, в превод - Златния спасител. За момента обаче няма сведения кой и защо е построил това стратегическо за древността място. Каква е била съдбата му също не е ясно.

Едно от основните предположения е, че началото на тайнствения град се поставя по времето на император Анастасий, в края на V век. Интересното е, че в него се откриват и множество материали още от VI век преди Христа. Това съвпада с възникването на Аполония.

В града Хрисосотира се разкрива гъсто застрояване. Той е защитен с дебела крепостна стена. За благосъстоянието на местното население говорят редките и интересни керамични съдове. Спрямо тях може да се заключи, че тук са живели истински богаташи. Не е изключено в града да са събрани най-богатите хора от околността, отделени от обслужващите ги селяни.

Откритието е порденото доказателство, че следите на редица стари култури и цивилизации лежат по дъното на Черно море. Това, че тайнственият град е останал на сушата, е чисто съвпадение. Редица други древни градове са потънали безвъзвратно в морето, запращайки в забвение най-съкровените си тайни.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 5
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати