Златни монети и некропол разкопаха край Калиакра

Златни монети

При разкопки край нос Калиакра беше намерен некропол и две златни монети от 18 карата. Монетите са били поставени върху очите на един от откритите скелети.

Откритието е направено под ръководството на доцент Бони Петрунова. Самата археоложка споделя, че сведенията за некропола са дошли от местни граждани, които при разходка са забелязали един оголен череп.

Екипът от археолози е открил голям некропол от ХIV век, от времето, когато Калиакра е столица на княжеството на деспот Добротица. Златните монети са намерени в третия сектор от некропола, намиращ се във Вътрешния град.

Монетите са намерени под черепа на жена, но експертите предполагат, че най-вероятно те са били разположени върху очите ѝ при погребението.

Монетите са от тип Б на Йоан III. Тяхното отсичане е датирано 1232-1254 година – заявяват специалистите.

Калиакра

Монетите са от 18 каратово злато, което е било най-използвано именно в този исторически период. Заради последвалите кризи златото е паднало до 16 карата.

Те са изключителна проба злато, много добре запазени от края на XIII-ти век. Те отговарят на останалите гробни предмети – златна обеца и различни други накити – заявяват от археологическия екип, работещ в Калиакра.

Археологическият екип продължава с работата си по източната част на нос Калиакра, тъй като има още два обекта от Вътрешния град, които трябва да бъдат проучени.

Доцент Бони Петрунова заявява, че всяка стотинка, вложена в разкопките на Калиакра, си заслужава, защото откритията там разкриват изключителни природни и архитектурни феномени.

Археоложката, работеща към Националния археологически институт с музей при БАН, сподели, че очаква да открие и църква в местността.

Около откритата преди време средновековна порта бяха забелязани нарушения, а гробницата, намираща се в близост до нея, все още не е проучена напълно.

Последните огледи и разкопки на източния район на Калиакра са правени през 80-те години на миналия век, а оттогава съоръженията отдавна са паднали.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
тъпо синьо
тъпо синьо
20.09.2014 20:16
Я! Българските сигани са си поставяли двете златни монети на очките!
0
2