Разбулиха тайната на Плиска и Преслав

Разбулиха тайната на Плиска и Преслав

Уникално за миналото ни разкритие направи екип археолози от Регионалния исторически музей - Шумен. Находката на специалистите представлява кариера за добив на каменни блокове от варовиков материал. Именно от варовикови скални блокове са изградени старобългарските крепости Плиска и Преслав. Разкритието е сензационно за археологическите среди и за българската история като цяло, защото за първи път бе открито точно място, откъдето е добиван този материал.

Въпреки упоритата работа и изследвания на строителния материал от страна на археолозите през годините Загадката откъде нашите прародители са си набавяли варовиковите камъни за построяването на достолепната Шуменска крепост и тези в старата столица Плиска и Преслав най-накрая беше разгадана. Над мистерията работят безуспешно редица изследователи повече от 100 години.

Новата находка датира от ІХ-Х век, обясни ръководителят на екипа Георги Майсторски, който заедно с свои колеги специалисти са проучвали големите старобългарски центрове в Шуменска област. Кариерата се намира до шуменското село Средня, което е на 15 километра от старата столица. Историци твърдят, че именно тази околност е била промишлен център на царството на Симеон Велики.

В резултат на изнасянето на скалните маси в кариерата се е образувал скален навес, а на тавана му са запазени старобългарски знаци. Ясно се вижда, че от стените на изкопа са дялани блокове. Повечето от тях са с размери 80х40х30 см, което е точният размер на строителните фрагменти в столица на Цар Симеон.

На дълбочина около метър в пръстта пред кариерата археолозите се натъкнали на дребни натрошени камъни. Според тях това е знак, че блоковете са дообработвани детайлно на място и после са транспортирани до Велики Преслав. Навярно това е ставало волски или биволски впрягове. Намерени са и парчета от керамични съдове, вероятно ползвани от работниците.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари