Феноменът Джил Прайс

Джил Прайс

Лошата памет е нещо, което за мнозина представлява проблем. Феноменалната Джил Прайс обаче би дала всичко да се отърве от своите подробни спомени, които за жалост и създават проблеми през последните години.

Вече десетилетия наред уникалната 48-годишна американка изумява лекари и учени със способността си да запомня абсолютно всичко. От 14-годишна възраст насам Джил помни с детайли всеки свой ден, включително какво е яла, с кого се е срещнала и в колко часа си е легнала. Това може би на пръв поглед не изглежда чак такъв проблем, но за специалната жена представлява чудовищна тежест.

Веднъж случили се, всички преживявания на Джил остават завинаги заключени в паметта ѝ, след което се появяват изненадващо под въздействието на парфюми, песни или фрази.

Състоянието на 48-годишната дама е толкова изключително и забележително, че медиците дори си позволяват да измислят нов термин за него - хиопертимезен синдром.

Джил, която е вдовица и работи като училищен администратор, обяснява, че уникалната ѝ дарба започнала да се развива, когато се преместила да живее със семейството си в Лос Анджелис. Щом станала на 14 години през 1980 година, тя вече можела да назове абсолютно всичко, което е преживяла - феномен, изиграл ѝ лоша шега.

След много перипетии и мъчителни моменти Джил най-после събира смелост и решава да потърси обяснение за проблема си. През 2000 година тя търси помощ при специалиста професор Джеймс Макгаф, който работи в Центъра за невробиология и изучаване на паметта. За нейно нещастие обаче експертът е също толкова изненадан от състоянието на 48-годишната жена, колкото е и тя самата.

Феномен Джил Прайс

Когато се запознава с явлението той остава като гръмнат. Ученият започва да изследва необикновените способности на жената, тъй като е твърдо решен да разкрие загадъчния случай.

Въпреки това и до ден днешен специалистите още не са разгадали напълно състоянието на Джил. Някои от тях обаче предполагат, че невероятната ѝ памет, се дължи на синестезия.

Синестезията представлява състояние, при което една представа се свързва с друга. Основна форма на синестезия е свързването на цветове с цифри и букви.

Обикновено синестезията се предава генетично, но тя не се възприема за заболяване, а по-скоро като явление. Хората със синестезия са адекватни и се отличават с изключително силна памет.

Рейтинг

5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аз
Аз
22.10.2014 11:09
Познавам такива хора и не ги обявяват за феномени !!! Обикновено повечето без мислене, а само зубрене стават такива - тренират единствено запомняне - не мисъл !!!!! Не мислите ли, че е страшно човек да изчете огромна книга за отрицателно време и да знае всичко страница по страница, думичка по думичка, а да не може да включи, какво е прочел и за какво иде реч - това създава днес т.нар. образователна система - ЗОМБИТА !
6
0