Какво крие легендата за Минотавъра

Какво крие легендата за Минотавъра

Имало ли е наистина легендарен Минотавър, само при споменаването на който цяла Елада се е сковавала от страх?

На този въпрос учените все още не са успели да намерят отговор, както и дали прочутият лабиринт на Кносос е фантастика.

За разлика от много древни традиции, в повечето от които е запазена ценна историческа информация, легендата за Минотавъра и критския Лабиринт отдавна се смята за абсолютна измислица.

Светът е убеден, че това е просто преразказ на митовете за финикийския бог Молох, чийто символ бил бикът.

Смъртта на едно чудовище с човешко тяло и глава на бик от ръката на древногръцкия герой Тезей се разглежда, като алегория за падането на бруталния култ към Молох, и, следователно, цялата история за лабиринта е наблюдаван от изследователите, като транскрипция на други приказки и легенди.

Дали е така обаче? Неотдавна английски учени от Оксфордския университет открили система от пещери в южната част на остров Крит.

Оказало се, че под земята се крие комплекс от големи стаи, свързани с тунели. Някои коридори били без изход, а на други краят им се губел дълбоко в земята...

Какво крие легендата за Минотавъра

Общата дължина на пещерната система била повече от четири километра. Учените с изненада научили, че местните жители отдавна наричали мястото „лабиринта”.

Съществува легенда, според която в тези подземни коридори били пускани хора, осъдени на смърт.

Писмени източници сочат, че Минотавър бил на служба при критският цар Минос (който, според някои легенди, е и негов баща).

Какво крие легендата за Минотавъра

Минотавър обичал насилието, бил избухлив и физически силен.

Известно е, че Минотавър взел участие в различни конкурси за ловкост и сила, и спечелил много роби като награда.

Може би в пещерите се съхранявали именно тези роби, което може би е родило легендите на кръвожадното чудовище и лабиринта.

Според други исторически документи, Минотавър е бил победен от героя Тезей в Атина, както и синът на Минос – Андрогей.

Според древногръцкия мит Андрогей е бил убит в Атина и това провокирало цар Минос да обсади Атина.

За да спасят града, атиняните изпращали на всеки 9 години 7 девойки и 7 младежи, които били принасяни в жертва на Минотавъра.

След изследването на пещерния лабиринт в Кносос, някои учени предполагат, че легендата за Минотавъра крие друго обяснение.

Новата версия е, че пещерите са били използвани за вид борба с бикове, в която млади хора са тичали из коридорите, преследвани от зловещ ядосан бик.

Целта на участниците била да избягат от пещерите на лабиринта здрави и читави.

В полза на тази теория е популярността и разпространението на този вид "удоволствие" сред древните средиземноморски народи.

По-късно игра с бикове е преместена на арената на гладиаторските битки в Римската империя, а днес е оцеляла под формата на класическа испанска корида.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 6
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати