Почитаме Свети Симеон и новата църковна година

Почитаме Свети Симеон и новата църковна година

На 1 септември за православните християни се съчетават два празника – Симеоновден и началото на новата църковна година. Днес се отдава почит на свети Симеон Стълпник.

В народните поверия днешният ден е приеман за началото на есента, когато в много краища на България започвал оран и сеитба.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името на свети Симеон или негово производно – Симеон, Симона, Симеона, Симон, Симо, Сима, Симана, Мона.

Свети Симеон Стълпник е роден през 357 година в пограничната област на Сирия и Каликия. Родителите му били бедни, но благочестиви християни. В детството си той бил пастир и пасял чуждите стада.

На 18-годишна възраст той постъпва в манастир. Светецът обаче не живеел сред останалите монаси, а се усамотил в килия в планината, където в продължение на десетки години приемал хора.

Свети Симеон починал на 103 години. След като разбрал за смъртта му, антиохийският патриарх пренесъл тялото в Антиохия.

Народните обичаи повеляват на днешния ден жените да замесят пшенично тесто и да направят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им.

Обредна пита

В Северозападна България пред каруцата, която ще оре, се коли петел като курбан за Свети Симеон.

На 1 септември орачите и сеячите се обличат празнично, а жените им поръсват жар около тях, за да е плодородна и спорна работата им.

След изораването на първата бразда обредната пита се разчупва на четири части - едното парче се хвърля на изток, второто се дава на воловете, третото се заравя в нивата, а четвъртото се изяжда от стопанина.

Според народната традиция на днешния ден не трябва да се дава нищо на заем, за да не излезе късметът от дома. По тази причина не трябва да се готви, пере и простира.

Волове

Днес се гледа и какъв човек ще прекрачи прага ви рано сутринта. Ако е добър, тазгодишната реколта ще е добра, ако не – реколтата ще е лоша.

Ако отивайки към нивата, орачът срещне човек, носещ жито, това се приема като знак за плодородие.

Рейтинг

5 6
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати