Хигиенните навици в Шумер, Вавилон, Месопотамия и Египет

Хигиенните навици в Шумер, Вавилон, Месопотамия и Египет

Освежаващият душ и топлата отпускаща вана са неделима част от нашето ежедневие. Имало е обаче времена, когато хората са били изправени пред дилемата да се изкъпят ли днес или не...

Колко хора оставали немити, и колко малко от тях са изпитвали очарованието на ароматни сапуни в древността не е известно...

Хигиенните навици в Шумер, Вавилон, Месопотамия и Египет

За първи път сапуни са били произведени в древен Шумер и Вавилон около 2800 г. пр. Хр., както и в Месопотамия и Древен Египет.

Въпреки това, първото доказателство за човешко благоприличие в хигиената, археолозите открили върху глинени надписи отпреди 4000 години.

Първоначално отстраняването на мръсотията от тялото се правела с помощта на дървени или бронзови стърготини. Нещо повече, това удоволствие могли да си позволят само заможните хора.

Измиването с пясък, може би е един от най-древните методи за хигиенизиране на тялото, който е запазен и до наши дни. Безспорно за него може да се каже твърдо, че е проверен през вековете.

В древен Рим и Гърция премахвали мръсотията със специален инструмент, който се наричал "стригил”. Той най често бил изработен от слонова кост или от зъбите на крокодил, а дръжката му била от дърво или метал.

Горещият климат на Египет пък изисквал цялостна хигиенизация всеки ден. Сутрин господарката на дома, всичките й прислужници и другите робини минавали през специално помещение, в което старателно триели телата си с глина, извлечена от водите на Нил. След това отмивали калта с малко топла вода. След тази процедура кожата се „полирала” с кръгли камъни. А за финал се прилагал масаж с палмово и кокосово масло или други билки. Целта на масажа била не само да омекотява кожата, но и да защитава срещу ухапвания от насекоми. Гадинките не припарвали до тялото да смучат кръв, прогонени от острия мирис.

През Средновековието в Европа всяко докосване до тялото се считало за грях, така че хората обикновено се опитвали да се измият от греха, но рядко им се отдавала такава възможност.

Хигиенните навици в Шумер, Вавилон, Месопотамия и Египет

В ерата на Великите географски открития в Европа заедно с други чудновати неща навлязла специална пореста гъба за къпане, „родом” от Карибите.

През ХХ век станали факт какви ли не устройства за къпане. През 1930 г. бил създаден дунапрена, а оттам се родила и дунапренената гъба, която прави страхотна пяна.

През 1960 г. станали модерни различни по големина четки за тяло, които първоначално били с естествен косъм, но постепено на пазара навлезни четки със синтетични влакна.

Днес особено популярни са ръкавици за къпане, направни от мексиканското растение агаве.

Като цяло освен почистване на тялото, съвременните гъби правят интензивен масаж, ексфолират и подобряват кръвообращението.

Рейтинг

3.5
Общо 6 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари