Посланията в най-известната картина на Салвадор Дали

Салвадор Дали

Най-известната картина на испанския художник Салвадор Дали е Постоянството на паметта. Посланията от елементите на този шедьовър са сочени като ключови за Сюрреализма.

Дали разкрива, че картината е наречена Постоянството на паметта заради древногръцкия философ Хераклит, който е казвал, че времето се измерва чрез мислите ни.

Самият художник определя творбата си като фотография на съня. В нея са съчетани часовници, планина, море и дърво, пълни с послания. Чрез картината Салвадор Дали пресъздава цялата действителност около нас.

Меките и огънати часовници са символ на времето, което тече неравномерно, само за да запълни пространството. На картината са изобразени три часовника, които символизират миналото, настоящето и бъдещето.

Твърдият часовник от друга страна символизира обективното време.

Замъгленият обект, над който е поставен часовник, символизира спящия Дали. Самият художник казва в автобиографията си, че сънят е силно свързан със смъртта и любовта. Сънят е малка смърт според Дали и свидетелство за неговата беззащитност.

Мравките са символ на разложението и тленността. Те са нарисувани върху единия часовник, за да покажат, че времето се самоунищожава.

Постоянството на Паметта

Мухата при Дали е символ на вдъхновението. В Дневника на един гений той пише, че повечето древногръцки философи са се вдъхновявали от мухите.

Маслиновото дръвче в картината показа античната мъдрост, която вече е изсъхнала.

Морето е символ на вечността и безсмъртието. В морето времето тече спрямо вътрешния ход на пътешественика.

Яйцето е символ на живота. Този образ е заимстван от древногръцките мистици, наричани орфици. Те са казвали, че от яйцето се е появило първото същество на Земята.

Огледалото в картината символизира променливостта и непостоянството на времето.

Испанският художник Салвадор Дали е едно от най-ярките имена в света на живописта. Вдъхновен от своята муза Елена Дмитриевна Дяконова, наричана Гала, той създал неповторими произведения, както в изобразителното изкуство, така и в графиката и скулптурата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аз
Аз
13.08.2014 21:01
Само дето древногръцки мистици няма и не е имало никога ! А Орфей .... по никакъв начин не е бил и не е свързан с този сбирщок - гърчолята ...,дотътрили се тук и окрали не само земите ни ...., живота ни ..., културата ни ..., знанията ни .... и т.н., и не само нашите !
0
2
иле-ели
иле-ели
13.08.2014 23:34
ама разбира се хахаххаха, друго си е да си кръстиш повечето градове и местности на турчалята хаххааххаах

п.п. и да нямаш история и писменост от преди Христа
5
0