Екип от учени тръгна по следите на траките

Белинташ

Екип от учени, към които се включи и американския астрофизик от НАСА Томас Брофи, започна международна експедиция за изследване на следите, оставени от древните траки в Родопите.

Известно е, че преди 8000 години древните траки са обитавали нашите земи, но и до днес не е напълно ясно защо тази древна цивилизация е напълно изчезнала.

Предишни открития в местности на Родопите доказват, че траките са имали отлични познания за Космоса и звездите, но пък не познавали оръжието.

Експедицията, в която участват професор Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастраномът Робърт Бовал, геологът доктор Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи ще изследва каменните светилища и обсерватории в Родопите.

Траки

Учените са решени да разчетат знаците, оставени в Балинташ, Татул и Харман Кая. Проучването ще се извърши със съдействието на фондациите Дънди Прешъс и Credo Bonum.

Първоначално учените ще се насочат към Източните Родопи, които от Древността съхраняват културата на траките.

Робърт Бовал е един от най-видните изследователи на египтологията и космологията - по-специално на значението на пирамидите, въпроса за тяхната възраст, както и вярванията и познанията на древните хора за Вселената.

Родопи

Неговите книги и проекти са документирани от Би Би Си, National Geographic, Discovery Channel, History Channel, CNN и RAI 1, които са заснели ред научнопопулярни поредици за неговите изследвания.

Интересът на археоастранома към траките се събужда миналата година, когато посещава страната ни. Той смята, че историческите светилища в България може да са по-стари дори от древноегипетските. Освен това подробно изследване на обектите в страната ни може да покаже откъде е тръгнало развитието на човешката цивилизация.

Съчетанието между международно признатите Робърт Бовал, Робърт Шок и Том Брофи и българския учен професор Ана Радунчева може да доведе до сериозни и сензационни открития.

Тяхното изследване се филмира от БНТ и за момента работното му заглавие е По следите на древните.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Глигорчо
Глигорчо
26.03.2015 19:27
Да се говори,че цивилизацията на траките е "изчезнала",както,че се бели "стопили" в"някакво" "славянско" "море"става вече от наивно към НАГЛО!Айде тези от чужбина"ябанджии",както и да е,но тази "професорка",някоя си Радунчева,тя поне да вземе да се образова по въпроса!Ако не други автори,поне да прочете нещо от проф.Асен Чилингиров!Дано ТОГАВА и "светне" фенерчето,че нещо се е заблудила и "ПЕЕ" в "гръцкия папагалски хор"!
2
0
Валячко
Валячко
29.07.2014 14:06
Ще се сетят...
1
0