Неразгаданата мистерия на некропола край Перник

Неразгаданата мистерия на некропола край Перник

Редица изследвания бяха направени на античния некропол край Перник, открит през 2011 година, но и до днес учените не могат да определят как древните хора са го построили.

След проучванията на гробове специалистите установиха, че некрополът е бил използван през цели две епохи – ранножелязната и късножелязната. В некропола са намерени общо 55 погребения, които са били оградени с немного високи каменни стени.

Учените заявяват, че все още не могат да разберат как в регион, където през тази епоха не е имало нито един камък, са създадени каменни гробове и то по предварителен план.

Според експертите на терена са се използвали нетипични за двете епохи съоръжения.

Откритите артефакти показват, че некрополът край Перник е съществувал най-малко шест века – от X до IV век преди Христа, като с всеки следващ век гробовете са се разраствали, докато некрополът се е превърнал в истински град на мъртвите.

Накити

Погребенията се отличават с изключителната щедрост на даровете, които са били заравяни до труповете. В гробовете са намерени златни украшения и пластини за апликиране, сребърни халки, обеци и медальони, сребърна висулка с гранулация и златна апликация, части от юзда и конска амуниция, бронзова пинцета с позлата, многобройни сребърни, бронзови и стъклени мъниста, бронзова гривна, железни ножове и копия.

Експертите предполагат, че древните хора са заровили това съкровище при мъртвите, понеже починалите са били герои на своето време и са смятани за приближени до боговете.

Обектът има изключително висока научна стойност както заради уникалността на гробните съоръжения, така и заради продължително му използване и възможността да се проследи развитието на културата в цялост.

Откриването му пред две години, когато бяха предприети първите копки на автомагистрала Струма, предизвика голям интерес у нас и в чужбина.

Обектът продължава да се проучва, а от най-близките населени места – селата Дрен и Делян, казват, че туристическия поток към некропола расте с всеки изминал ден.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати