Нов вид тиранозавър бил грациозен, като балерина

Нов вид тиранозавър бил грациозен, като балерина

Хората са свикнали да си представят, че тиранозаврите са масивни тромави гущери с огромни глави и зъби, който стъпват тежко.

Едва ли някой би повярвал, че в ерата на динозаврите е съществувал тиранозавър, който бил грациозен, като балерина. Въпросното влечуго действително е съществувало и се оказва, че е братовчед на прочутия Тиранозавър Рекс.

Нов вид тиранозавър бил грациозен, като балерина

Палеонтолози се натъкнаха на останки на странният динозавър при разкопки в Монголия. Възрастта на скалата, в която той бил вкопан е на около 65 милиона години.

Тиранозавърът-балерина (това прозвище му дали учените) имал дълга и тънка глава, сравнително слаби челюсти, но за сметка на това зъбите му били остри като нож.

Физиономията на „елегантния” гущер много приличала на фасона на тиранозавър Рекс. Но ръстът му бил едва 8 метра, за разлика от своя роднина, който бил 13 метра.

При лов грациозният динозавър разчитал по-малко на груба сила, а повече на хитрост, ловкост и бързина. Гръбначният му стълб бил снабден с пневматични възглавници, които му позволявали да диша по-ефективно.

Съвременните птици, потомци на динозаврите, са с приблизително същата система.

При вдишване въздухът изпълва кухината, като една част от него остава в костите и белите дробове. В резултат на това в белите дробове получават 2, 5 пъти повече чист въздух, кръвта е с по-високо съдържание на кислород, отколкото при бозайниците.

Тиранозавърът-балерина е живял в края на креда край обрасли тучни равнини, обясняват учените.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати