Откриха скелети на булка и бебе при разкопки

Скелет

Археолози откриха скелети на булка и бебе при разкопки в Перник. Все още не може да се установи дали бебето е било новородено или не е било родено, когато е починало. Близо до тях е намерен скелетът на 18-годишен младеж.

От останките на булката се разбира, че тя е била млада жена. Точно до нея е намерен и скелетът на малкото бебе, за което до момента не може да се установи дали е било родено или не, тъй като антрополозите не могат да разберат възрастта, при която е починало.

Според първоначалните проучвания гробът на жената и детето датира от края на на XVIII или началото на XIX век. Върху останките на жената са намерени два чифта медни гривни, над 2000 мъниста, множество висулки от средиземноморски мидички, медни и сребърни монети, както и красив бронзов пръстен със зелен камък.

Скелети

Близо до погребението на младата булка и бебето е разположен и гроб на 18-годишен младеж, който имал сребърна обеца на лявото ухо.

Етнолозите заявяват, че традицията с обецата е добре познат обичай в региона. Според народните вярвания, ако момчето е било много болно или предишните деца в семейството са умирали, майките слагали една от обеците си на лявото ухо на детето, за да го предпазят от беди, болести и уроки.

Откритието е направено при разкопки в непроучените терени около местността Свети Спас, намираща се в подножието на крепостния хълм над Перник.

Заедно с екипа археолози работят и антрополози, а за последното си откритие специалистите са се допитали и до етнолози.

Динозавър

Само преди няколко седмици руски археолози откриха добре запазени скелети на динозаври, живели преди около 100-120 милиона години.

Останките са били намерение в Кемеровския регион, който е разположен в Сибир.

Останките на динозаврите са цели и в много добро състояние, като дължината им надминава 2 метра, а скелетите са били изкопани от 2.5 метра дълбочина.

Специалистите казват, че находката има глобално значение, а скелетите ще бъдат разположени в местния музей, за да може всеки любопитен да ги види.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати