Рибите се оказаха по-умни, отколкото предполагаме

Риба

Рибите се считат за първите гръбначни животни и са приспособени единствено към живот във водата. Въпреки че са подценявани от мнозина, те се оказват много по-умни, отколкото повечето хора си мислят.

Рибите помнят мястото, където са били хранени в продължение на дванадесет дни. Това показва ново изследване на канадски учени от университета Макюън.

Учените са провели експеримент с рибки от породата цихлиди. Те хранели животните винаги на едно и също място в аквариума. Това продължило три дни, след което рибите били преместени в друг аквариум за дванадесет дни. В последствие животните отново били върнати в предишния аквариум, а движенията им били записвани посредством специална камера.

Голяма част от рибите побързали да се върнат на мястото, където преди дванадесет дни били хранени. Учените забелязали, че те предпочитат да прекарват времето си точно там, тъй като очаквали да намерят отново храна.

Аквариум

По думите на канадските изследователи този експеримент е доказателство за това, че рибите притежават способността да помнят няколко дни, а не само някакви си тридесет секунди, както се тръбеше досега.

Учени от университета Чарлз Стърт в щата Нов Южен Уелс също са на мнение, че рибите са по-паметливи, отколкото хората предполагат. Нещо повече-според техните проучвания рибите помнят преживяванията си с месеци.

Риби

Изследователите са открили, че те наблюдават и се учат. Доктор Кевин Уорбътън, който повече от тридесет години изследва рибите, обяснява, че тяхната памет е сравнително добра.

"Рибите помнят видовете плячка месеци наред. Те също така се научават да избягват хищниците, след като веднъж вече са били нападани и този спомен се е запечатал в паметта им за няколко месеца", заявява Уорбътън.

По думите на експерта рибите в дадени ситуации могат да проявят дори и човешко поведение.

"Те са в състояние да разпознават други индивиди и да променят поведението си, след като са наблюдавали взаимодействията между други риби. Сиамските бойни риби например нападат по-агресивно представителите на собствения си вид, които преди това са загубили битка с други бойци, “ разказва ученият.

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати