Откриха гроба на граф Дракула

Дракула

Прословутият страховит владетел граф Дракула, за който се смяташе, че е погребан в Южните Карпати, всъщност лежи под италианска земя, сочи ново изследване, цитирано от Дейли Мейл.

Предполагаше се, че Влад Цепеш е бил смъртоносно ранен по време на битка. Учени от Университета в Талин обаче са на друго мнение.

Те твърдят, че са намерили документи, които доказват, че Дракула е бил пленен и след това откупен от дъщеря си, която живеела в Италия. По думите на изследователите след смъртта си граф Влад Цепеш е погребан в гробище на неаполска църква.

Учените са се натъкнали на надгробен камък в гробището на черквата Санта Мария Ла Нова в Неапол, където са погребани дъщерята на Дракула и нейният съпруг.

Според тях този камък може да показва действителното място, където се намират останките на мистериозния мъж.

Според официалната информация Влад Цепеш е живял през петнадесети век. Той е произхождал от благородно семейство, което участвало в Ордена на дракона, сформиран от император Сигизмунд, за да се противопостави на Османската империя. Бащата на Влад Цепеш носел прозвището Дракул /дракон/, откъдето и синът му започнал да се нарича Дракула.

Гроб

През 1476 година следите на Дракула се загубват. Знае се, че е участвал в битка и според легендите е загинал в сражение. Но учените са на мнение, че владетелят е бил отвлечен от турци, които са го завели в Неапол.

По това време наследницата на Влад Мария е попаднала в неаполския кралски двор, където сключва брак с местен благородник.

Намерени са документи, удостоверяващи, че Мария е освободила баща си от плен, плащайки откуп на турците за него. Проучвайки неаполската църква Санта Мария Ла Нова, специалистите откриват странен гроб и започват да го разглеждат.

Гробницата е от шестнадесети век и е покрита с рисунки и символи, напомнящи за граф Влад Цепеш. Най-много се забелязва дракона, който според историците символизира Дракула и двата противоположни свинска, символизиращи град Цепеш.

Мястото по никакъв начин не напомня на гробница на италиански благородник. Учените имат намерение да изследват самия гроб още по-детайлно, но чакат да получат официално разрешение за това.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Dean Johnson
Dean Johnson
31.01.2017 13:31
Не става въпрос за познатия на всички вампир, а за баща му. Dracul - Дявол... а не Дракон...Влад ЧЕТВЪРТИ, е The Impaler (набивач на колове). А да, и е бил Българин. Прилагам родословното дърво за да разберете как точно стоят нещата:

1
0
Dean Johnson
Dean Johnson
31.01.2017 13:33
Сайта ми изтри линка www(точка)goo(точка)gl/TMzvLT
1
0
таня
таня
09.10.2014 23:11
дракула е имал дащеря не мога да повярвам аз виниаги сам се питала но не е италиянец
4
1
Изабел
Изабел
15.06.2014 10:07
ето гиии
1
1