sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»В Чили откриха мумия на 7000 г случайно

В Чили откриха мумия на 7000 г случайно

Мумии

Мумия, която е на 7000 години, беше открита в района на Арика, северната част на Чили, на около 2000 км от столицата Сантяго. На находката съвсем случайно са попаднали ученици, възпитаници на училището Моро де Арика. Децата са били на наблюдение от кръжок по археология, когато забелязали мумията.

За нея учените предполагат, че е една от многото археологически находки, които са излезли на повърхността и които съвсем скоро ще бъдат открити.

Причината е, че през месец април в Чили стана силно земетресение – по данни 8.2 по скалата на Рихтер.

Земетресението погуби живота на шест души в северната част на Чили. След този трус властите са евакуирали над 900 хиляди души. Само десет дни след силния трус ново земетресение разлюля северната част на Чили – този път, според специалистите, трусът е бил 6.2 по скалата на Рихтер.

Мумията, която учениците са намерили, е от културата Чинчоро. За този народ се знае, че се е занимавал предимно с лов и риболов, посочват експертите. Отглеждали са още лами, занимавали са се с тъкачество и керамика. Смята се, че са живели между 7020 г.пр.Хр. и 1500 г.пр.Хр.

Мумия

Експертите са убедени, че в района, където е намерена мумията, има още находки от праисторическата епоха – специалистите твърдят, че мумифицирането е било обичай на народа Чинчоро.

През 1983 година група работници случайно попадат на гробище, от което в последствие са извадени 96 мумии. Учените били изненадани, когато открили, че най-старата от тях е направена преди 7000 години.

Според вярванията на народа Чинчоро душите на хората продължавали да живеят и в запазените мумии. Процесът на мумификация е бил променян във времето, но няколко етапа са останали едни и същи.

Премахвали са се вътрешните органи и на тяхно място са се слагали тръстика или пръст. На главите на някои от мумиите са били сложени глинени маски, а върху главите на други имало перуки от човешка коса. Първите мумии били боядисани в черно, след това започнали да ги боядисват и в червено.

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати