Намериха древноримска пътна станция край Троян

Руини

Римска почивна станция от 2 век намериха учени от Националния исторически музей, информира проф. Божидар Димитров - директор на музея. Обектът е разположен близо до Троян, между някогашните градове Ескус и Филипополис.

В древноримския „мотел“ са отсядали важни личности като владетелите и техните приближени. На мястото специалисти откриха парче от златен накит, монети на Хонорий и други находки.

За онова време пътна станция като тази се равнява на луксозен мотел от наше време, коментират археолози. Археологическият обект е открит от екипа на д-р Иван Христов, зам.-директор на Националния исторически музей, в махалата Ломешки ханчета.

Според специалистите станцията заемала площ от два декара. Те изследвали развалините на три немалки зали, намиращи се в североизточната ѝ част.

Римски руини

Помещенията, които са се отоплявали с хипокаустна система, са били снабдени с басейн с топла вода, който пък има седалки и пейки в ниши.

От археолозите е намерена още система от канали, чрез които се е пренасочвала вода от река Осъм.

Иначе монета на императрица Фаустина Млада, отсечена в град Филипополис, помогнала на учените да разгадаят кога точно е бил построен „мотелът“.

Монетата е сложена от анонимен майстор в бетона на пода на южно от басейна помещение, за да се датира построяването на комплекса – около 169 година.

Владетелката е известна в историята като жената на римския император Марк Аврелий. Точно той заповядва да бъдат реставрирани по-старите крайпътни места за отдих.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати