Призраци плашат жители на кърджалийско село

Призрак

В кърджалийското село Скалище бродят духове. Това твърдят местните хора, които се кълнат, че неведнъж са били пресрещани от призраци.

Стара легенда гласи, че преди много години в селото се е празнувала голяма сватба, когато внезапно младоженците буквално се изпарили, без да оставят никакви следи след себе си. По думите на местен пастир именно душите на въпросните младоженци витаели около селото, като се появявали най-напред в местността Шейтан кая.

Няколко мъже от селото събрали кураж и доближили призрачното място. Така те се натъкнали на останки от средновековна воденица, над която пък, според поверията, тегнело страшно проклятие.

Теренът около тази находка все пак бил проучен от специалисти. Станало ясно, че съвсем наблизо е имало някогашно селище и заради това се предполага, че блуждаещите души са на хора, установили се някога там.

Жителите на Скалище знаят безброй страховити истории от техни по-стари роднини. Една от призрачните легенди разказва за прелестна девойка с много светли коси, която яздела бял кон. Тя плашела хората, тъй като винаги била въоръжена с кървав меч и влизала така в някакъв гроб.

Призрачна Къща

Множеството разкази на очевидци станали причина учените да изследват точно убежището на страховитата красавица. Те намерили неголяма могила, на чийто връх имало гроб с камъни.

Неотдавна в този район е открито още едно старинно гробище. Това, което археолозите видели тогава, ги впечатлило изключително. Погребаните трупове там били разсечени на парчета.

На мястото открили погребана млада жена, чиято глава била отсечена и поставена до тялото ѝ. Други от труповете били затрупани с камъни. Хората от селото предполагат, че погребаните са били анатемосани и не са можели да се върнат в Скалище.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
лора
лора
07.10.2014 16:34
боже мили какво се случва
3
0
Румпелщилскин
Румпелщилскин
20.06.2014 12:08
Интересно драги но все пак не си довършихте историята за младоженците
8
0
Ground Zero SPL
Ground Zero SPL
25.08.2014 22:40
Напиши във вбокс7 "Мистериите в с. Шишенци !! Невероятно!!" и ще видиш клипа. :)
5
0
Ground Zero SPL
Ground Zero SPL
25.08.2014 22:39
Това с легендите звучи като приказва измислена от пиян писател.... Иначе относно легендата за младоженците я казват и за село Шишенци (Видинско)
6
2