Митичното чудовище левиатан
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митичното чудовище левиатан

Митичното чудовище левиатан

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9332
Левиатан

Левиатан е библейски демон или чудовище с формата на змей, нерядко символизиращо Сатаната. Според легендите едни от първите мореплаватели често се натъквали на тази морска твар.

Тези, които не вярват в съществуването на митични същества, са на мнение, че най-вероятно става въпрос за непознат вид акула или пък кит.

Техните опоненти обаче не са склонни да приемат доводите им, тъй като хората, прекарващи целия си живот, пътувайки по море, със сигурност не биха объркали акула с левиатан.

Друг е въпросът, че неведнъж древните моряци претърпявали корабокрушения. Тогава те нямали друг избор и пиели от морската вода, в следствие на което получавали халюцинации или се стигало дори до трагичния край на мъжете.

От друга страна, за съществуването на левиатан свидетелстват и съвсем правдоподобни разкази на напълно адекватни очевидци, стъпили скоро на твърда земя.

Корабоплаватели

Викингите, наричани още нормани, също споменават в своите древни писания за гигантски чудовища, живеещи в морето. Дали обаче става въпрос за истинско чудовище или за поредната гигантска сепия, може само да гадаем.

Преди няколко години американски учени откриха в Мексиканския залив огромна сепия. Тя е била хваната край бреговете на щата Луизиана. Заедно с пипалата си животното достига шест метра дължина.

Сепия с подобни размери е била уловена и край бреговете на САЩ през 1954 година. А най-голямото животно от този вид, с дължина 10 метра, тежащо 300 кг, се съхранява препарирано в Морския музей в Мелбърн, Австралия.

Тези сепии няма как да се срещнат толкова често, тъй като те живеят на най-трудно достъпните океански дълбини, където могат да си набавят достатъчно храна.

Сепията е опасен хищник и се храни основно с риба и ракообразни. Тя се придвижва бързо с помощта на пипалата си, като изхвърля вода от мантийната празнина.

На кратки разстояния тези морски животни са едни от най-бързо предвижващите се същества.

Ето защо зад страховитите разкази за левиатана всъщност може да стои една гигантска сепия, добре наплашила древните моряци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати