sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исус Христос е имал съпруга?

Исус Христос е имал съпруга?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k368
Исус Христос

Учени от Харвард представиха конкретни доказателства, че преди 12 века египтяните са вярвали в съществуването на съпругата на Исус Христос. Фрагмент от папирус, в който Исус говори за жена си, беше утвърден като автентичен древен документ.

Когато за първи път беше обявено съществуването на този фрагмент през 2012-та година, Ватиканът побърза да го заклейми категорично като съвременен фалшификат. Сега обаче стана ясно, че въпросният документ е древен.

Но да се правят прибързани заключения, че Исус е бил женен, също e рискован и необмислен ход, пише сп. Тайм.

Според данни от изследванията частта от папирус е от 8-ми век в Египет. Това е около 500 години, след като вече има общоприет текст на Библията.

Известно е, че векове наред първите църковни лидери и теолози е трябвало да съгласуват кои писма, евангелия и писания могат да се считат за канонически – такива, които да бъдат приети за изразяващи най-точно Божията воля.

Библия

Хиляди автори са писали различни текстове за Бог и Божия син. До нас са достигнали само части от оригиналните текстове, като някои от фрагментите са много дълги, а други са съставени само от една дума.

Макар и не всички от тях да са одобрени за свето писание, те със сигурност ни разкриват в какво са вярвали най–ранните християнските общества и какви ценности са имали.

Това, което гарантира египетският пергамент, станал известен и като Евангелие на съпругата на Исус, е, че поне в една общност е съществувало вярването, че Спасителят е имал жена, която също е водела неговия духовен живот. Това се потвърждава от една от малкото четими фрази от древния документ: Исус им каза: Моята жена... и тя може да бъде мой ученик.

Оскъдната информация от това малко парче папирус трудно може да е категорично доказателство, че в действителност Исус Христос е имал съпруга и че сред учениците му е имало други жени.

Според проф. Карън Кинг - ръководител на екипа, проучващ документа, ”това е частица от литература, създадена от християни, за да се потвърди, че жени, които са майки и съпруги, могат да бъдат последователи на Исус”.

Без съмнение обаче частица от литература е една добра причина за по-задълбочени изследвания. Ако древните хора са смятали, че Божият син е бил женен, това може и да е историческа истина, но може и да е измислица.

Според Лео Депуи, професор по египтология в университета Браун, няма начин фрагментът да е достоверен източник на информация. Депуи смята, че в него са допуснати грешки на коптски език, характерни за Евангелието на Тома и няма как грешките да съвпадат случайно.

Въпреки че не може категорично да се заяви, че Исус Христос е имал съпруга, едно нещо остава сигурно. Разгадаването на тайнствения въпрос в наши дни без съмнение ще доведе до необратими последствия за християнския свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
maria magdalena
maria magdalena
24.06.2015 14:26
Da isus e jenen za men as sam maria magdalena imame i sin prelica na bashtasi isus mn krasivo dete ko tolkova se interesuvate za jivot na isus blagodarenie na nego vsicki ste jivi dali e semeen vas ne vi zasqga gledaite si vashiq dqvolsi jivot ne govorete za isus ako obicate
1
0
Виракоча
Виракоча
23.02.2015 21:15
Имал е съпруга с мустаци, затова и папата е хомосексуалист.
Моето число е 666
0
2
ЗЗЗЗ
ЗЗЗЗ
19.11.2014 16:02
това са пълни глупости как смеят да оскверняват святоста на бога с човешките си умове в библиятя пише че бог не за подигравка исус никога нее имал жена започнаха вече извратеното си умуване но бог е съдията за такива като тях
4
0
Jivka Go4eva
Jivka Go4eva
15.09.2014 21:48
Според мен този въпрос никога няма да бъде осветлен. Истината никога няма да излезе наяве. Помислете само, какво ще стане с Църквата ако се окаже истина теорията на Дан Браун за наследници на рода Иисусов?????
3
0
Поля
Поля
28.04.2014 21:08
Е много ясно че е имал :)
6
3
зззз
зззз
19.11.2014 16:03
ти въобште чел ли си библията че решаваш че е така
1
0