Примивитен GPS ориентирал древните хора

Примивитен GPS ориентирал древните хора

Примитивна система за придвижване на териоторията на Англия и Уелс са използвали праисторическите хора 5000 години назад. Това твърди Том Брукс, историк-любител, пред вестник "Дейли Телеграф".

Разбира се, GPS системата от каменната епоха е нямала нищо общо с днешната. Тя е била съвкупност от различни земни съоръжения, каменни кръгове, насипи от пръст.

Според тях праисторическите англичани са се ориентирали и са изминавали разстоянията между отделните селища, без да се губят и без да използват каквито и да е карти.

Част от мрежата от ориентировъчни знаци са и забележителностите като Стоунхендж и могилата Силбъри хил, смята Брукс.

За да твърди всичко това той е изследвал 1500 праисторически обекта. Успял е да ги свърже с поне два други обекта. За целта използвал мрежа от равнобедрени триъгълници. Изследването му доказва, че знаците за ориентиране са били умишлено създадени като навигационни средства.

Много от тях са били построени така, че да има видимост от един до друг ориентир.

"За по-сложни пътувания хората от каменната епоха са разделяли маршрута на поредица лесни за навигация участъци", твърди историкът.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Праисторик
Праисторик
17.08.2011 19:57
Ми да, и аз като навигирам от кръчмата до нас, имам нужда от солидни ориентири, не само да се виждат един друг, ами и да мога да се ловя за тех...
Бах ти тъпотиите
"5000 години назад"... направо избихте рибата с това, като преписвате от съмнителни руски кочини, поне го преведете верно, става дума за "преди 5000 години", репи!
0
0