Математик предсказва числата от лотарията

Числа

Лотарията е била забранена в началото на 20 век в много държави – след приключването на Втората световна война в отделни страни са започнали да се появяват различни видове лотария. Основната цел на този вид хазартна игра е била да се докарат приходи в държавните бюджети.

На пръв поглед малкото вложение за билет може да ти донесе огромна печалба - именно това е причината толкова много хора да си купуват билети.

Има много различни форми на лотарията, но при всяка една от тях, шансът за спечелване на джакпота е много малък. Въпреки това милиони хора по света вярват, че това ще им се случи.

Математикът Ренато Гианела твърди, че може да се предскаже кои числа ще се паднат от лотарията. Бразилският математик пояснява, че това може да се случи с помощта на математиката и теорията на вероятностите.

Напълно възможно е да се установи кои от числата имат по-голям шанс да бъдат изтеглени, смята Гианела. Проучването на математика е наречено „Геометрия на шанса: Числата от лотарията, следващи предсказуеми модели“. Наименованието на изследването показва, че в действителност има числа, които е по-вероятно да бъдат изтеглени.

Хазарт

Има модел, който би могъл да се прилага при всички видове лотария, които съществуват по света, смята математикът. Този т.нар. модел може да се разбере с помощта на таблица върху, която има изобразени много цветове.

Лотарията не бива да бъде разглеждана като форма на хазарт, а като реална възможност за прилагане на теорията на вероятностите и на закона за големите числа, смята специалистът. И макар, че звучи доста лесно да се предскаже, математикът уверява, че изчисляването на точните шест числа всъщност е доста сложно.

Възможно е въз основа на теорията на вероятностите да бъдат избрани няколко отделни комбинации от числа, които могат да се паднат. Ренато Гианела представя на своя сайт lotorainvow вероятността различни числа да се изтеглят в различните видове лотария по света.

Оказва се, обаче, че за да разберат всичко, по-голямата част от читателите ще имат нужда от професионална математическа помощ.

Рейтинг

5 6
4 14
3 12
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Мая
Мая
02.05.2014 01:19
сайта е много интересен и на мен ми стана ясно всичко написано и показано там.И в тото 2 се наблюдават такива повторения и смятам да се пробвам.
3
2
r
r
28.03.2014 18:08
шарлатанин
8
3