Днес почитаме светците Лука Одрински и Лидия

Лука Одрински и Лидия

На 23 март българската православна църква почита паметта на светците Лидия и Лука Одрински. На днешния ден имен ден празнуват хората, които носят имената Лука и Лидия.

Света Лидия е първата християнка на европейския континент. Тя е била сред приближените сподвижници на апостол Павел и дори го е приютявала да живее в дома ѝ по време на гоненията срещу християните.

Цялото семейство на Лидия приема християнската вяра, а самата светица става защитник на религията.

Лидия е била заможна жена, която се занимавала с търговия на пурпур, който се намирал много трудно в периода на ранното християнство. За кратко време в дома ѝ са се приютявали и апостолите Лука и Силас.

Днес почитаме светците Лука Одрински и Лидия

Светицата се възприема като покровителка на художниците.

На днешния ден се почита и паметта на Свети великомъченик Лука, роден в Одрин. Още като съвсем малък майката на светеца го оставила на богат търговец, който отгледал момчето.

По време на едно пътуване до Цариград Лука се сбил е едно турче. Тогава ядосаните турци го хванали и накарали малкото момче да се откаже от християнската си вяра и да приеме исляма.

Лука отказал да се помохамеданчи, а турците вързали ръцете му и насила го обрязали.

Атон

Момчето успяло да избяга от турците, но не след дълго се разболял тежко и от смъртен страх извикало при себе си духовник, който го посъветвал да замине за манастир в Атон, където да потърси покаяние.

След като оздравял, Лука изпълнил препоръката на християнския духовник и постъпил в Иверския атонски манастир, където укрепил християнската си вяра.

След като напуснал манастира, момчето отишло при съдия, където разказало как бил обрязан насила от турците, но той е твърдо решен да отстоява религията си.

Ядосаните мюсюлмани оковали в затвора Лука и след като не успели да го накарат да се потурчи, го обесили на 23 март 1802 година.

Тялото на 16-годишното момче останало на бесилката 3 дни, след което турците хвърлили трупа на Лука в морето, защото от него започнало да се носи необикновено благоухание.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати