Древните хора са опитомили памука преди 34 хил. години

Древните хора са опитомили памука преди 34 хил. години

Памукът е влязъл в употреба на древните хора и се е превърнал в част от ежедневието им преди около 34 хиляди години.

Това успяха да докажат учени под ръководството на професор Офер Бар-Йосиф от Харвардския университет след изследване на пещерата Дзудзуана в Грузия. Пещерата е позната на археолозите, тъй като е едно от най-запазените в света места, обитавани от древните хора.

Древните хора са опитомили памука преди 34 хил. години

Те са "опитомили" памука за украсяване и изолиране на дрехите си, за направата на платнища и нишки или за укрепването на кожени торби.

"Опитахме се да определим кога точна пещерата е била заселена, как си живяли нейните обитатели, с какви оръдия са ловували, как си използвали трофеите от лова - кости, рога на животни. Освен всичко друго открихме и най-древните от известните свидетелства за използването на памучни влакна от хората", заяви Бар-Йосиф пред списание Science.

Находката е на Елисо Квавадзе от Националния музей на Грузия в Тбилиси, участничка в експедицията. С помощта на микроскоп тя е открила в пещерата изобилие от памучни влакна с дължина от десет микрона до един милиметър. Някои от влакната вероятно са били украсени с природни бои.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
д
д
06.08.2011 23:38
Да, бе, тогава памукът е бил много опасно животно.
1
0