sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-великите жени на всички времена

Най-великите жени на всички времена

Най-великите жени на всички времена

Макар повечето управляващи в древните времена да са били крале и фараони, има и някои жени-владетелки, които са излъчвали сила и влияние. Ето едни от най-ярките примери.

Артемисия: Тя наследява трона след смъртта на съпруга си. Обявена е за управляваща Халикарнасус ( днешна Турция). Тогава Ксеркс бил на трона на държавата, която била част от Персийската империя. Заедно с Артемисия той успява да победи гърците. Тя го подкрепила като пратила своята войска на помощ заедно с пет от бойните си кораби. Артемисия се превърнала в заплаха за гърците, които обявили награда за този, който успее да я хване. Никой обаче не постига успех.

Бодичея: Позната и като Боадичея, тя била кралица на икенитите. Известна е като боец и е повела възстание срещу римската окупация на източна Англия ( днешен Норфолк и Съфолк).

Картимандуа: Позната е и като „пригладеното пони”, което сигурно означавало името й. Била е кралица на бригантите, които били най-голямата английска племенна общност. Като тяхна кралица тя подписва договор за мир с римляните, които нападали Египет и управлявала като плебей под римско покровителство.

Клеопатра: Била кралица на Египет и е известна и като Клеопатра VІІ, или Клеопатра VІІ Филопатор. Популярна е със своята красота и името й се асоциира с такива римски владетели, като Юлий Цезар и Марк Антоний. Тя е последният фараон на Египет и последната кралица от династията Птолемей.

Крализа Елизабет І: Позната е и като кралицата девственица. Наследява трона на Англия през 1558 и е последната от династията на Тюдорите. Знаела е шест езика и управлението й е познато като Златния период в английската история.

Хатчепсут: Била фараон на древен Египет. След смъртта на съпруга си управлява държавата до израстването на сина й, Тутмос ІІ. Дадена й е много сила и титли. Наричала е себе си „Женския Хорус” и е носила церемониалните дрехи на мъжете фараони, както и фалшива брада.

Кралица Изабела: Била кралица на Кастилия и заедно със съпруга си, Фердинанд, завладява Гранада и Испания. Известна е с това, че спонсорира пътешествието на Христофор Колумб до Америка. Направила е много реформи в Испания, отворила е училища и е реформирала църквата.

Катерина Велика: Истинското й име е Софи Фредерик Аугуст фон Анхалт - Цербст. След женитбата й, тя се премества в Русия, където руснаците отхвърлят властта на мъжа й и я обявяват за своя императрица. Наречена е Императрица Катерина ІІ. Спечелва две много важни сражения срещу Ислямската империя и разширява границите на Русия до Черно море. Направила е реформи в управлението и е отдавала значение на образованието и литературата. Катерина Велика поддържала западните ценности.

Жана д’Арк: Когато била малка имала видения на ангели, които я молели да освободи Франция от английската армия. Скоро след това френският крал я изпраща заедно с френската армия на бой и тук за първи път те побеждават Англия. С нейна помощ победите стават многобройни, но се проваля при битката за Париж, тъй като на армията не са й дадени достатъчно провизии. По-късно е изгорена на клада. През май 1920 католическата църква на Ватикана я обявява за светица.

Клеопатра Тея: Била сирийска кралица, получила трона след смъртта на съпруга й и управлявала до израстането на сина й.

Кралица Виктория: Тя наследява трона на Англия на осемнайстия си рожден ден и управлението й е познато като Викторианската епоха. Под нейно ръководство Англия прогресира социално и икономически. Кралица Виктория е и имератрица на Индия, тъй като тогава държавата била под английско управление. Известна е с даването на права на жените да гласуват с реформационните актове от 1867 и 1884. Викторианската епоха приключва със смъртта й. Умира на 83 г.

Най-великите жени на всички времена

Нефертити: Била египетска кралица, известна с красотата си. Съпругът й е фараон Аменотеп ІV (по-късно кръстен на Акенатен). Кралицата насърчила издигането в култ на древноегипетския бог на слънцето Атен.

Кралица Олимпия: Била е кралица на Македония, съпруга на крал Филип ІІ и майка на Александър Македонски. Известна е със своя змийски чар. След смъртта на Александър Велики, става кралица-регент на Македония до израстването на внука й, Александър ІV. По-късно е убита от Касандър, един от нейните врагове.

Кралица Зенобия: Била е кралица-боец, бореща се против римляните. Като кралица на Палмира, войниците й дълбоко я уважавали, тъй като се биела като мъж на фронта. Побеждава Палестина и римската армия на фронтовете до Египет.

Кралица Томирис: След смъртта на съпруга си, тя става кралица на масагетите. Чирос, персийският цар, отвлича сина й, който по-късно се самоубива. Разгневена, Томирис повежда армията си срещу Чирос и накрая го убива.

Кралица Самси: Била арабска кралица, известна и като Шамси, която се борела срещу Асирия. Тя не искала да плаща наложения данък и повела битка с асирийския цар. Битката е загубена, тя се предава, но й е позволено да продължи да управлява, макар и срещу данък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
18.05.2019 14:21
Забравили сте Косем султан и останалите валиде султанки имали голяма власт по време на жрнския султанат в османската империя макар единственл Кьосем да става пълновластна управмяваща като регент на двама лт синовете ск и внук си.
2
0
Таня
Таня
19.05.2013 21:49
Всъщност, мъжът на Нефертити - Аменхотеп, по-късно приема името Ехнатон. Въвеждат за кратко мононеизма (култа към бога на слънцето - Атон/Атен), заради което по-късно имената им от са заличени от обществените надписи в Египет. Тутанкамон е неин син.
4
0