Днес почитаме пророк Захарий Сърповидец

Захарий Сърповидец

На 8 февруари Православната църква почита паметта на Свети пророк Захарий Сърповидец – пророкът, който предрекъл предателството на Юда.

Наречен е Сърповидец заради сърпа, с който се спуска от небето към нечестивите.

Светият пророк е живял през VI век преди Христа и е един от т.нар. малки пророци. Той е пророкувал тържественото влизане на Христа в Йерусалим, предателството на Юда, разпъването на Исус на кръста, както и разпръсването на светите апостоли.

Заедно с пророк Агей той успял да убеди княз Заровавел да възстанови Йерусалимския храм.

Свети Захари е починал около 520 г. преди Христа при управлението на персийския цар Дарий.

Христос

На днешния ден имен ден празнуват всички, които носят имената Захари и Хари.

Паметта на Свети Захарий Сърповидец се чества в един ден с почитането на паметта и на Свети великомъченик Теодор Стратилат.

Денят на мъченическата смърт на Теодор Стратилат е 8 февруари, а на 8 юни се чества пренасянето на мощите му от град Хераклея в неговия роден град Евхаита, което станало по неговото разпореждане, дадено на слугата му Уар.

Заради добродетелността и мъдростта си Теодор бил наречен стратилат, което означава войвода.

Мнозина, увлечени от качествата му, приемали християнската вяра, което не се харесало на римския император Линикий и той го накарал да се отрече от Бога.

Пророци

Тогава Теодор разрушил златните и сребърните идоли на императора и раздал парчетата на бедните. Заради дързостта си бил хвърлен в тъмница, измъчван, ослепен, а накрая бил посечен пред съгражданите му.

При страданията на Теодор присъствал верният му служител Авгар, който записвал всичко, което виждал, и след това разпространил писанията си.

Теодор не се страхувал от смъртта в името на своята вяра. Нощта преди да бъде убит е сънувал небесна светлина и глас, който му казал "Дерзай, Теодоре, Аз съм с тебе! "

Страданията на светия великомъченик и неговата твърда вяра станали причина християнската вяра да приемат много жители на града и много войници.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати