Гробове и антична тоалетна изкопаха в Созопол

Созопол

Наследникът на древна Аполония – Созопол, винаги е привличал неимоверен интерес от страна на археолози и учени от цял свят. В последните години откритията оттам буквално дават нов облик на миналото и отговарят на множество от неизяснените до момента въпроси за бита и ежедневието на предшестващите ни култури.

Наскоро при спасителни разкопки край Созопол, наложени заради проекта за интегрирания воден цикъл, археолозите са се натъкнали на поредното откритие – гробове, над 70 съда и дори - "частна тоалетна". И това са само част от откритията.

Когато през миналата година е проучвана зоната на провлака, е локализиран и частично проучен един раннохристиянски некропол. Там са открити около 12 гроба от началото на втори век заедно с една изключително интересна находка - дръжка на бронзова кана. Върху нея е изобразена тракийската богиня Кибела, която държи в ръцете си лъв.

В самото навечерие на Коледа е започнало проучването на нов участък в кв. Харманите. Негов ръководител е Явор Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Той съобщава, че при започване на дейността екипът му е локализирал тръбопровода, който проучват, от Райския залив към кв. Харманите.

Скелет

След кратка справка се оказва, че това е най-ранният питеен тръбопровод, откриван досега по българските земи. Датира се от около 5 в. В последните си открити метри той завива и влиза в квартала.

До днес археолозите са разкрили около 2.5 км от съоръжението, като то е изцяло гравитачно. Предполага се, че древните са имали система за измерване денивелацията на терена, а височината от квартал Харманите може да бъде преодоляна само с акведукт.

Музей в Созопол

На мястото се откриват още тракийска керамика от ранно–желязната епоха. Намерените артефакти дават основание да се предполага, че кварталът е бил населен и тогава.

Основание за това са и 14-те гробни съоръжения от около 470 – 430 г. с много богати гробни дарове. Съдовете и статуетките в тях имат изключително богата културно – историческа и художествена стойност.

Едно от най-интересните разкрития е съоръжение, което до момента археолозите интерпретират като тоалетна от ранната римска епоха (1–2 в.).

Тя е малка, оградена с П–образен каменен зид. В нея е използвана голяма делва, включена към отточна канализация. Това контрастира с мраморните тоалетни, известни досега, използвани в миналото и като място за общуване.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
mihala
mihala
23.02.2014 18:47
Значи още от древността са имали ауспуси.
0
0