Разгадаха мистерията на проклятието на фараона

Тутанкамон

Години след откриването на гробницата на младия фараон Тутанкамон мистерията около запазения му гроб, за който египтяните твърдяха, че е дело на проклятие, най-накрая се разкри.

Гробницата на фараона е открита от англичанина Хауърд Картър и още с първите разкопки се забелязва, че тя е непокътната. Голяма част от работниците, които са влезли в нея, заедно с откривателя умират при неизяснени обстоятелства.

Тогава суеверните египтяни разпространяват слуха, че това е дело на проклятието на фараона, което е било направено под формата на различни заклинания, за да не се нарушава вечния сън на младия владетел и да не бъдат разграбвани богатствата, които според египетската традиция трябва да придружават мъртвия в отвъдния свят.

Според учените обаче причината за тази масова трагедия е черна плесен. Плесента е покривала цялата мумия на Тутанкамон и се е ширила из цялата му гробница.

Спори на плесента, която представлява малки гъби, проникнала в белите дробове на откривателите, а от белите дробове чрез кръвта се разпространила до мозъка и причинила смъртта.

Черната плесен е известна още като мухъл и за нея се споменава още в Корана. Свещената книга на мюсюлманите съветва, ако човек открие в дома си плесен, той трябва да го напусне и да го изгори, защото плесента е вредна.

Гробница на Тутанкамон

Но не всички видове плесен е вредна. Има и благородна плесен – онази, от която е извлечен пеницилинът – първият в света познат антибиотик от изследователя Флеминг.

Има и друг вид плесен, която специално се прибавя към различните сирена като Датско синьо сирене. Тя също е наситена с пеницилин и е полезна за организма.

Теорията, че пирамидите са благодатна почва за развитието на бактерии, които носят смъртоносни вируси е на Филип Ванденбург.

Една от теориите за проклятието на Тутанкамон е, че в гробницата е имало зазидани радиоактивни материали.

Според професор Луис Булгарини е много вероятно египтяните да са използвали атомна радиация за защита на светите места.

Рейтинг

5 5
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
27.02.2015 21:04
Трябва да спрете да разравяте гробове, дали от любопитсво или от алчност си навличате омразата на древните.
1
1
Jivka Go4eva
Jivka Go4eva
10.08.2014 09:49
Тази теория е стара и общоизвестна! Нищо ново!
3
0