Мистериозни букви и числа са закодирани в очите на Мона Лиза

Мона Лиза

От националната комисия за културно наследство съобщиха, че са открили закодирани букви и числа в очите на легендарната картина на Леонардо Да Винчи – Мона Лиза.

Това откритие е станало, след като изображението на прочутото платно е било увеличено многократно и всяка част е била анализирана детайлно с помощта на лупа.

В дясното око на Мона Лиза са изписани буквите LV, които по всяка вероятност са инициалите на художника Леонардо Да Винчи. Символите в лявото око са по-мистериозни и неясни, но според някои експерти те напомнят на буквите СЕ или В.

В задната част на картината е открито числото 72, а някои специалисти смятат, че това не е 72, а буквата L и цифрата 2.

Мистериозността е силна, защото въпросните знаци са нарисувани в зениците – най-тъмната част на очите на Мона Лиза, за да не се виждат лесно.

Любопитното откритие е направено, след като Луиджи Борджия - член на комисията за културно наследство, случайно попада в антикварна книжарница на издание отпреди половин век, в което се описват мистериозните знаци, скрити в очите на Мона Лиза, както и в някои други от прочутите картини на ренесансовия гений Леонардо.

Леонардо Да Винчи

Президентът на комисията Силвано Винчети заяви, че изследването на картината е още в самото си начало и самият той очаква да бъдат разкрити още тайни на прочутото платно.

„Невероятно е, че никой досега не е забелязал тези символи. Първоначалните ни проучвания показват, че няма никаква грешка и те са вложени от самия художник.” – каза Винчети.

Силвано Винчети е и един от хората, които настояват френските власти да ексхумират тленните останки на Да Винчи, за да се възстановят точните черти на лицето му и да се разбере дали Мона Лиза не е действително негов автопортрет, както предполагат някои изследователи.

Според историците Леонардо е бил хомосексуален и вероятно би изпитал удоволствие от възможността да си поиграе със загадките, като се нарисува в образа на жена и го изпълни с мистериозни символи.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 10
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
мм
мм
20.02.2015 20:22
ха ха ха
0
0
Поля
Поля
03.07.2014 18:41
аз отдавна съм забелязала и още много неща не само в мона лиза. да винчи е гений и мисля че знам какво значат числата
0
2
irina
irina
08.02.2015 22:10
I kakvo znachat shtom znaesh
0
0
emo girl
emo girl
04.02.2014 19:51
наистина ли ?
1
2
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
27.01.2014 15:26
Всеизвестно е,че той е боравел много добре с фотографска техника.Възможно е тази дама да е фотокопие върху рисунка или обратно,което може да поясни допълнителните цифрови означения.
5
2