Откриха надгробната плоча на Стефан Караджа

Надгробна плоча

Автентичният надгробен камък на българския войвода Стефан Караджа беше открит в Русе в основите на къщата-музей на Баба Тонка след ремонтни дейности.

Близо 150-годишната реликва се появи, след като години наред българските историци я смятаха за изчезнала.

Ценният паметник е намерен при строителна дейност в къщата-музей на Баба Тонка и е украсен с традиционните малки кръстове и плетеници, а надписите върху плочата са изписани калиграфски.

Находката е намерена малко преди да бъде залята с тонове бетон от строителните работници, които са укрепвали основите на сградата.

Според някои исторически източници надгробната плоча е била поръчана от Баба Тонка и поставена около 6 месеца след погребението на Стефан Караджа.

Друга версия разказва, че паметникът е направен по инициатива на настоятелството на читалище “Зора”.

Пантеона в Русе

Камъкът е от местен варовик, а украсата е типична за русенската каменоделска школа.

По всяка вероятност плочата е била спасена през 1962 г. от музейни работници след премахването на гробището в Парка на възрожденците, където Стефан Караджа е бил погребан.

Според спомените на съвременниците му след смъртта си Стефан Караджа е погребан в Старото русенско гробище, където сега се намира парка.

Мястото, където българският войвода е бил положен, е било отбелязано от Баба Тонка, а по-късно там е сложен и надгробен паметник.

Директорът на музея е първият специалист, който е видял надгробната плоча.

Изненадваща за историците е изписаната дата на смъртта на Караджата. Докато в историческите справки е посочено, че войводата е починал на 31 юли 1868 г., според кръста това е станало ден по-рано.

Обяснение дава местният вестник в броя си от 4 август същата година. Според публикацията "разбойникът Стефан" е починал през нощта на 30 срещу 31 юли. Сутринта на 31-ви идва свещеник, който установява смъртта, затова и се приема датата 31 юли.

Специалистите смятат, че не се налага промяна в официалната биография на Стефан Караджа заради това разминаване.

Плочата ще бъде изложена в къщата на Баба Тонка, която ще отвори врати след ремонта на 6 май – Празникът на град Русе.

Рейтинг

3.6
Общо 8 гласували
5 2
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари