Учени откриха защо мумията на Тутанкамон е с ерекция

Гроба на Тутанкамон

Науката може би никога няма да установи със сигурност каква е причината за смъртта на 19-годишния дете–фараон Тутанкамон, но екип от американски учени сензационно обяви, че е открил каква е точната причина мумията да е „дарена“ с вечна ерекция.

Още с откриването на гробницата на младия император през 1922 година археолозите забелязали значителни разлики между неговата гробница и гробниците на останалите владетели в Долината на царете.

Едно нещо обаче наистина изненадало учените и десетилетия наред било повод за всякакви спекулации – пенисът на Тутанкамон бил мумифициран за вечни времена под горд 90-градусов ъгъл спрямо тялото му.

Според екип от египтолози от Американския университет в Кайро древните балсаматори са мумифицирали половия член на младия фараон, за да го оприличат в максимална степен на древноегипетския бог Озирис – владетеля на подземното царство.

Но балсаматорите не се ограничили само с мъжкото достойнство на Тутанкамон. Древните майстори на мумифицирането помазали тленните останки на фараона с черна течност, така че кожата му да придобие характерния по-тъмен отенък на кожата на Озирис.

Тутанкамон

Приликите между двамата не свършват дотук. Подобно на Озирис, чието сърце е било извадено от гърдите му от собствения му брат Сет, сърцето на Тутанкамон също липсва. 19-годишния владетел на Египетското царство е положен в пищно украсена гробница, а стените на гробницата са изрисувани с образа на Тутанкамон, на който той е изобразен като Озирис.

Има и конкретна историческа причина ненавременно починалият владетел да бъде олицетворяван с бог Озирис. Смята се, че бащата на Тутанкамон - Ехнатон, се е опитал да направи религиозна революция в Древен Египет.

Фараонът е искал да разруши вярата в многото египетски божества и да установи монотеистична религия, в която има едно-единствено божество - богът на слънцето Атон.

Мумии

След ненавременната му смърт и възкачването на едва 10-годишния Тутанкамон на престола, младият фараон е бил изправен пред предизвикателството да се справи с последиците от религиозните вълнения.

Когато 19-годишния фараон загубил живота си, религиозните водачи в Древен Египет решили да се възползват от смъртта му, за да тушират и последните остатъци от вълненията.

Те решили да тялото на Тутанкамон в максимална степен да олицетворява владетеля на подземния свят Озирис, в опит да се възвърне вярата в старите богове.

Според професор Салима Икрам от Американския университет в Кайро, която е автор на сензационната теория: „Еректиралият пенис на мумията на Тутанкамон символизира бог Озирис в неговия най-могъщ момент на възраждане и безсмъртие“.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Румпелщилскин
Румпелщилскин
19.06.2014 22:15
Драги има много обяснения но трябва да ги откриете
0
1
Molly
Molly
09.01.2014 15:34
Доста интересно!
9
0
Вълчица
Вълчица
09.01.2014 13:37
Хубава статия. Не съм съгласна с учените...
13
4