Днес посрещаме Йордановден

Днес посрещаме Йордановден

На 6 януари православните християни честват един от най-големите християнски празнициЙордановден, или наричан още Богоявление.

Вярва се, че на този ден Йоан Кръстител е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Според библейския разказ Йоан Кръстител потопявал до шията всеки човек, когото кръщавал, и го държал така, докато не изповяда всичките си грехове.

Когато Исус Христос дошъл при него, Йоан му се поклонил и пожелал Божият син да го кръсти. Исус влязъл във водата и тогава над главата му се появил бял гълъб, а небето се отворило и се чул глас Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение.

Йордановден

Според някои исторически хроники Йордановден се чества още през II век, като до IV век празникът се е съединявал с Рождество Христово.

Днешният християнски празник се нарича още Богоявления, защото при кръщението си в Йорданските води Исус Христос за първи път се обявява за Божия син.

Българските народни поверия твърдят, че през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всички молби и желания се сбъдват.

Вярва се още, че на този ден водата е най-чиста и притежава голяма сила, затова празникът е известен и като Водици и Водокръщи.

Най-типичният ритуал на Йордановден е хвърлянето и изваждането на Светия кръст от водата.

На днешния ден се провежда празнична църковна служба, при която свещеникът хвърля кръст в река, а група от мъже се опитват да извадят светилото от водата.

Този, който извади кръста от реката, ще бъде здрав през цялата година.

Йордановден - Богоявление

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет.

Според поверията годината ще бъде плодородна, ако на този ден времето бъде сухо и студено.

Йордановден се смята за последния ден от периода на т.нар. мръсни дни, които започват от деня след Коледа.

За празника се приготвя празнична вечеря, която включва пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи и вино.

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати