Заразиха дете със СПИН, за да пребори рака

Емили Уайтхед

Отчаяните ситуации изискват отчаяни мерки, тази максима е добре известна на всички, на които им се е налагало със зъби и нокти да се борят за оцеляването. Но когато тези отчаяни мерки трябва да се приложат по отношение на дете, такова решение е изключително трудно и отговорно.

Пред такъв избор са се оказали и родителите на 6-годишната Емили Уайтхед, която от години се бори с тежка форма на левкимия. Малката Ейми е била здраво и весело дете, докато изведнъж на 4-годишна възраст не започнало до губи силите си. Диагнозата била съкрушителна – тежка форма на остра лимфобластна левкимия.

Въпреки храбростта си Ейми губела битката си с коварната болест. Лекарите се оказали безсилни да вкарат детето в ремисия за достатъчно дълго време, за да успеят да му трансплантират костен мозък. В началото на миналата година станало ясно, че детето се предава пред болестта.

Тогава родителите на Ейми – Кари и Том Уайтхед, се решили на по-радикална терапия. Докторите предложили на семейството да включат Ейми в експериментално лечение, което до този момент било прилагано само на възрастни.

Висока температура

Лекарите обяснили на Том и Кари, че ще заразят болната Ейми с неактивна форма на СПИН, който ще помогне за препрограмирането на нейните Т-клетки (специфични лимфоцитни клетки, които отговарят унищожаването на вирусоно инфектираните или ракови клетки). По този начин имунитетът на Еми ще бъде „рестартиран” и детето ще влезе в ремисия, което ще позволи да му се трансплантира костен мозък.

Лечението е било прилагано и в няколко други случаи, но на възрастни пациенти и прилагането му на дете би било съпроводено с доста рискове. Семейството на детето е имало само около 48 часа, за да вземе съдбоносното решение.

Лекуващия екип вече бил обяснил на родителите, че на Ейми и остават около 48 часа, след което органите ѝ ще започнат за отказват един след друг.

И така на 17 април 2013 година шестгодишната Ейми Уайтхед официално станала първото дете, което било заразено със СПИН, за да се излекува от левкимия.

ДНК

Лечението дало незабавни резултати, но не точно такива, каквито лекарите очаквали. Ейми реагирала твърде силно на терапията и развила симптоми на тежко респираторно заболяване. Състоянието ѝ се влошило и скоро състоянието на малката пациентка станало критично.

Момиченцето било прието в интензивното отделение на болницата, а лекарите съобщили на родителите, че детето има шанс едно на хиляда да оживее през следващите 12 часа.

Тогава дошъл и пробивът. Лидерът на експерименталния екип осъзнал, че организмът на Ейми прави свръхреакция към Т-клетките, в резултат на което се наблюдава свръхсекреция на един определен вид протеин, подобно на пациентите, засегнати от ревматоиден артрит.

Лекуващият екип дал на Ейми медикамент, който блокира въпросния протеин и скоро нейната температура спаднала до нормалните нива и дишането ѝ се подобрило. Състоянието на момиченцето се стабилизирало само за няколко часа.

Няколко седмици по-късно състоянието на малката Ейми се подобрило до такава степен, че вече било възможно присаждането на костен мозък. В момента Ейми е здраво 7-годишно момиченце, което по нищо не се различава от връстниците си.

Рейтинг

5 4
4 8
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Тайна
Тайна
01.02.2015 11:14
Първо името и е Емили после Ейми а накрая Еми. Само аз ли не схванах нещо?
2
0
аза
аза
24.08.2014 21:45
Неактивна форма на СПИН? Чудно как са я получили?
4
0
Crasiva
Crasiva
09.01.2014 05:53
Напишете в Ютюб на английски Анойнтинг Уотър или Скоан Чърч и ще видите как в Африка ниско технологично с вода лекуват хиляда вида рак. Просто водата е подредена и подрежда структурите в тялото, а западната медицина лекува с объркване на обърканото и то ако е в начална фаза. Може и ръчно. Напишете в Ютюб Божествената матрица и гледайте клипчето, което е дълго 14 минути. В Клуб за борба с рака съм го описал как става.
3
0
Стеф
Стеф
05.01.2014 16:09
Хората са написали! Детето е заразено с неактивна (подчертавам неактивна) форма на СПИН,за да се препрограмират Т-клетките.
8
0
Цветанка Нягинова
А какво ще се случи със заразата със спин?После него и ще трябва да лекуват?
1
3
Martin
Martin
30.12.2013 02:54
Невероятно! Пожелавам на момиченцето дълъг живот, изпълнен с щастие и радост!
21
0
az
az
29.08.2015 12:35
Ne,toi e neaktiven,neaktivna forma,ptosto shte e virusonositel,no nqma da boleduva,
1
0