Игнажден е – внимавайте кой ви идва на гости

Игнажден

Днес православната църква почита паметта на Свети антиохийския епископ Игнатий Богоносец, който бил осъден на смърт заради предаността си към християнската вяра.

В народната традиция този ден се нарича Игнажден, а най-характерното суеверие при него е т.нар. полазник. Вярва се, че какъвто човек първи влезе в дома ви, такава ще бъде и цялата ви година.

Ако първият ви гост бъде богат и добър, годината ще е плодородна и късметлийска, ако гостът не се слави с късмет – годината ще е неудачна и за вас.

На този празник жените трябва да станат рано и да замесят гевречета, поръсени със сусам, които да бъдат поднесени на коледната трапеза.

Смята се, че от този ден са започнали родилните мъки на Божията майка, който са продължили чак до Коледа. Затова от днес официално започват коледните празници.

Според християнските представи на този ден жените, за да раждат и забременяват лесно, не трябва да работят.

На този ден не се дава нищо назаем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.

Преди изгрев слънце на празника се почистват и комините на къщите. Саждите се хвърлят на кръстопът или на двора, за да няма бълхи през лятото.

В югозападните краища на България в огнището се запалва специално отрязано дъбово или крушово дърво, което трябва да гори до Йордановден – 6 януари.

Игнатий Богоносец

За Свети Игнатий Богоносец се знае, че е бил ученик на Йоан Богослов.

По-късно Игнатий е станал епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира, прието по-късно и от останалите християнски църкви.

Игнатий е наричан още Богоносец, защото е носил Бога е себе си.

Заради силната си вяра и богоугодния живот той е осъден на смърт от римския император Траян и загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Според народното поверие този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат Нов ден. Другите названия на празника са Игнат и Млада година.

На днешния празник имен ден имат всички, които носят името Игнат и неговите производни.

Рейтинг

3.8
Общо 9 гласували
5 4
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Vessi 1404
Vessi 1404
20.12.2013 11:35
Честит празник на всички!

На моя приятел Пламен,Честит Имен Ден!Пожелавам ти много здраве и сбъднати мечти!ОБИЧАМ ТЕ!
8
6