В Израел откриха най-старата винарна на 3700 години

Винарна

Група международни археолози разкри най-древната винарна. Тя се намира в Близкия изток и е на 3700 години.

При провеждането на разкопки на територията на древния ханаански град Тел Кабри в Израел археолозите се натъкват на 40 еднометрови глинени делви. В тях е имало по 13 литра силно и сладко вино. Находката е ненадмината и се датира на 3700 години.

Проведеният анализ на органичните вещества, полепнали по стените на глинените делви, показва, че древните производители на вино от Тел Кабри са добавяли към напитката мед, мента, канела и дори кедрова смола. Подобен на този състав имат само лекарствените вина, използвани в древен Египет.

Рецептата, която древните жители на района са използвали за производството на напитката, била строго определена. Това показва наличието на строг контрол, какъвто може да се очаква единствено от двореца.

В откритите делви се открива червено вино, но учените смятат, че по всяка вероятност е имало и бяло. Експертът по древното производство на вино Патрик Макгавърн от университета на Пенсилвания казва, че откритието хвърля нова светлина върху развитието на този вид производство в древен Ханаан.

Делви

Спрямо него става ясно, че именно оттам виното се е разпространило по-късно в Египет и Средиземноморския район. Разкопките на древната винарна ще продължат през 2015 година.

У нас съвсем наскоро също бе разкрита винарна. Тя се намира в Несебър и е на 2 500 г. В морския град, в северната част на полуострова, е разкрит склад за амфори. В него са открити 30 съда, използвани в Античността основно за пренасяне на вино.

Те обърнати с гърлата надолу, правилно наредени и складирани. Донесени са от най-прочутите винопроизводители – от островите Хиос, Лесбос, Тасос.

На проучваното място имало две постройки, разрушени през времето. Дълбокият и подземен зимник обаче бил запазен. Именно в него са складирани амфорите. По този начин се документира най-ранното застрояване на полуострова, отнесено към 5 в. пр. Христа.

Това е времето непосредствено след гръцката колонизация и създаването на Месамбрия като гръцка колония. Това показва, че градът е бил важен търговски център.

Виж повече

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Теди
Теди
15.12.2013 15:20
От редактор: Благодаря за наблюдателността ;)
0
0