Глобалното затопляне е факт от хиляди години

Смог

Глобалното затопляне е факт и се случва и в момента. То нараства с такива главоломни темпове, че до 2100 г. средните температури ще се повишат с 5 С.

Комисията от експерти по въпроса с глобалното затопляне в САЩ смята, че е възможно температурите да се увеличат до края на века средно с 1.6 и 2.7 градуса по Целзий, само ако парниковите емисии бъдат намалени след 2050 г. Не се ли случи това, ефектът върху горещините ще е по-голям и температурите ще скочат с около 3 до 5.5 градуса.

Поглеждайки назад във времето става ясно, че от 1895 г. насам средната температура се увеличава с 0.8 градуса. Най-голям процент – почти 80% от това повишение, е от 1980 г. насам. Излиза, че в последните 50 години човекът успешно повлиява на промяната на времето. Това става най-вече чрез изгарянето на въглищата и петрола.

Океан

Затоплянето причинява топенето на ледовете - най-вече в Арктика. В резултат морското равнище се е вдигнало с около 20 см. през XX век. До 2100 г. нивата на океаните могат да се вдигнат с между 0.3 до 1.22 м. Това е заплаха за всички хора, живеещи в крайбрежните райони.

Разбира се, нивото няма да се вдигне изведнъж, но дори постепенното му повишаване налага изтласкване на хората във вътрешността на континентите. А това, спрямо увеличаването на населението, също е един от проблемите.

Глобалното затопляне с всичките му последици води до екстремни метеорологични условия. Горещите вълни, наводненията и ураганите ще стават все по-чести. От друга страна са и всички негативи за екосистемата и човешкото здраве.

Глобално затопляне

Учените непрестанно алармират както обществеността, така и политическите сили не за предстоящата, а вече настъпила опасност. Нуждата от вземане на незабавни мерки е повече от наложителна.

Плашещата прогноза гласи, че се очаква повишение с 4 градуса по Целзий на средната глобална температура, ако не се вземат мерки за намаляване на ръста на емисиите на парникови газове.

Това би означавало настъпване на пустинята, колапс на Амазонка и масивно изпускане на метан от топящия се пермафрост. И не само.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
rock
rock
10.11.2014 04:42
Става тя каквато става
0
0