Намериха скелета на най-древното дете

Намериха скелета на най-древното дете

Антрополози откриха в Етиопия пълен скелет на 3-годишно момеченце, живяло преди 3, 3 милиона години.

Анатомически детенцето принадлежи към вида Австралопитекус aфаренсис (Australopthecus afrensis), един от древнте предци на съвременния човек.

Намериха скелета на най-древното дете

Скелетът на момичето, което учените нарекли Селям(означава "мир"), е бил намерен от изследователя Макс Планк от Лайпцигския институт на място, което се намира на 4 километра от района, където през 1974 г. са били открити останките на Люси, първия хоминид от вида Australopthecus afrensis, обърнал представите за еволюцията на човека.

За радост на учените скелетът на Селям се е съхранил през вековете учудващо добре. Оцелели са черепът, крайниците и торса.

Момиченцето е умеело да ходи на два крака, нейните лопатки по строеж приличали на лопатките на горилите, а китките й били като на шимпанзетата. Устройството на черепната кутия също било сходно с това на шимпанзето.

Селям още имала подезична кост, която до този момент не се среща при никой от предците на Homo sapiens. Подезичната й кост е сходна с тази на съвременните човекоподобни маймуни и свидетелства за това, че Australopthecus afrensis не са можели да разговарят.

Най-старите открити досега останки на дете хуманоид са на възраст от 2, 5 милиона години. Всички те доста начупени или представляват само отделни части от скелет, за разлика от тялото на Селям, което вековете са запазили цяло.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
apophis
apophis
01.07.2013 01:06
как ли ще е ако можем да живеем 3,3 млн. години???
въпроса е разбира се риторичен....
0
0