Откриха необикновен некропол в Сандански

Масови гробове

При изкопни дейности за разширяване на гробищния парк край град Сандански неочаквано бяха открити масови гробове, които според специалистите датират от края на ХІV век.

Археолозите, ръководени от Антония Кочева, са открили общо 8 гроба, като в единия от тях са намерени скелетите на майка и дете, погребани заедно.

Откритите скелети са общо 9, а интересното при единият от тях е, че в тазобедрената му кост е забит пирон, нещо което не е характерно за епохата, в която са били погребани останките.

Сред ценните находки в санданския некропол е и сребърна монета, която представлява венециански дукат от 1380 г.

Това е вторият открит средновековен некропол в Сандански.

Разкопки Сандански

Преди известно време археолози разкопаха край църквата „Свети Георги Победеносец" 7 погребения.

Откритите останки бяха идентифицирани като скелети на славяни, което доказа, че районът на Свети Врач и бил населено и развито селище.

Много историци смятат, че през Средновековието жителите на областите около днешен Сандански са въртели търговия с Венеция.

В гробовете на славяните са намерени богати дарове от бронзови украси и накити.

В момента археолозите продължават разкопките на епископската базилика, като се очаква скоро да се направи обобщение на находките, открити в местността.

Масов гроб

Макар и внушителни, тези погребения, открити в България, остават далеч от най-масовия гроб, откриван през последните десетилетия – некрополът в Босна и Херцеговина.

Около село Томашица в северозападната част на Босна бяха изкопани останките на 360 души.

Масовият гроб, който обхваща повече от 5000 квадратни метра, се намира на територията на бивша мина в селото.

Част от телата, погребани в него, са били преместени в местността Якарина коса, откъдето през 2001 г. са ексхумирани телата на 373 души.

Говорителката на Института за изчезнали лица в Босна и Херцеговина Лейла Ченгич уточни, че са намерени 233 цели скелета, а останалите са били само отделни кости.

Длъжностни лица разгласиха версията, че откритите тела са на босненски сърби, жертви на босненските мюсюлмани.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати