sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Тутанкамон умрял заради отравяне на кръвта

Тутанкамон умрял заради отравяне на кръвта

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Тутанкамон умрял заради отравяне на кръвта

Легендарният египетски фараон Тутанкамон е умрял, защото кръвта му е била отровена, смятат италиански археолози.

Група учени от свободния университет на Болцано изследвала мумията на починалия преди 3300 години египетски владетел и е убедена, че е разкрила причината за смъртта му.

Тутанкамон умрял заради отравяне на кръвта

Според учените той е бил ударен с меч в коляното, а раната се е замърсила. От това се е получило отравяне на кръвта.

Мумифицираните останки на Тутанкамон са намерени от английския археолог Хауърд Картър през 1922 г. Свръхбогатата гробница не е била ограбена от иманяри, затова в ръцете на учените попаднали безценни свидетелства за живота на фараона.

Тутанкамон, фараонът на Горен и Долен Египет, умрял, когато бил едва на 19 години. Дълго време никой не можел да разбере от какво е умрял той.

Но през 1968 г., след като подложили останките на рентгенов анализ, учените намерили в черепа му парче кост. Това ги накарало да предположат, че той е умрял от насилствена смърт – удар по главата.

Неотдавна обаче с изучаването на останките се заели италианските учени и открили в капачката на дясното му коляно остатъци от много фина златна пластина, върху която имало изображения на животни.

Тя закривала голяма рана. Според учените тази рана довела до ранната смърт за фараона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Николета
Николета
23.08.2011 22:38
Аз лично не мисля, че така е умрял. Четох наскоро в една книга, по - скоро нещо като дневник на учени, които са открили гробницата му. След дълги изследвания е направена снимка на черепа на Тутанкамон и е установено, че е пронизан с копие в тила. Намерено е и копието с кръвта на младият фараон.
1
0