Древен Египет: Защо му е на фараона втора лодка?

Древен Египет: Защо му е на фараона втора лодка?

За какво му е на фараона лодка след смъртта? И то в пустинята? Гатанката става още по-голяма, когато лодките станали две.

При разкопки в Гиза през 1954 г., египтологът Кемал Ал-Малак намерил в подножието на Хеопсовата пирамида ров, в който била заровена голяма дървена лодка с гребла с дължина около 44 метра.

За щастие корабът бил в много плътно затворена каменна камера и останал напълно запазен. Дървото на 4500 хиляди години почти не било поразено от процесите на гниене!

Според учените лодката била едно от най-забележителните открития, намерени след отварянето на гробницата на Тутанкамон.

Експертите умували и стигнали до заключението, че ролята на плавателния съд е ритуална. С лодката душата на фараона трябвало да пристигне в отвъдното, където било мястото му, редом до бога на слънцето Ра.

Това обяснение може би било логично, но ситуацията се усложнила от факта, че на борда на коритото били открити следи от влиянието на вода. По-точно въжетата били мокри.

Това, доказало, че плавателният съд се е използвал по предназначение като плавателно съоръжение.

Обяснението на влагата по въжетата дошло след доста дълго време. Най-вероятно с кораба Хеопс посетил някои важни и свещени места, свързани с ритуала около смъртта.

Древен Египет: Защо му е на фараона втора лодка?

Независимо от това, че лодката оцеляла като нова през вековете, реконструкцията й изисквала сериозни усилия. Съоръжението било готово за показване чак през 1982 г.

През всички тези години, останал почти неизвестен фактът, че скоро след първата находка археолозите открили през 1957 г. втори плавателен съд, но в друга подземна камера, разположена наблизо.

Другата лодка била в далеч по-лошо състояние от първата. Тя била само купчина от дърво, а специалистите започнали да я изучават през 1992 г. Едва през ноември 2007 г. съоръжението започна да се подготвя за публично показване.

Очаква се лодката да бъде реконструирана напълно и показана за посетители чак през 2011 г.

А за да не чакат туристите толкова дълго, учените решили да покажат лодката на видеокамера от залата, където се намира. Дали туристите са доволни е трудно да се каже. Но е сигурно, че са заинтригувани!

А каква е ролята на съоръженията при погребванито на фараона и защо са две лодките, експертите не са стигнали до единно заключение.

Те изказват предположението, че корабите послужили за транспортирането на тялото на Хеопс по Нил от Мемфис, където е живял, до Пирамидата. Но защо са били две, при условие, че тялото се возело на едната.

Друго заключение на археолозите гласи, че ролята на лодките е само символична. Двете лодки са различни. Възможно е те да служат като транспорт, с който фараонът броди в отвъдното. През деня царят плава с едната, а през нощта я сменя с другата.

Рано или късно гатанката може и да бъде разгадана.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ян Ван Хелсинг
Ян Ван Хелсинг
27.11.2013 12:24
Абе всеки знае вече, че там е имало вода преди хилядолетия и много ясно, че не е за фараона, защото пирамидите не са строени от египтяните и никога в пирамида не е откривана мумия да не говорим, че последните изследвания от не египетски учени естествено показват, че свинкса е над 10000 години, същото се отнася и за пирамидите.
1
0