Древен остров на отбраното общество в Мексико

Древен остров на отбраното общество в Мексико

В центъра на Мексико е открит древен остров за елита, казват археолози. Сред руините е открита съкровищница и малка пирамида, за която се смята, че е използвана за ритуали.

Островът, наречен Апупато, е принадлежал на силната тарасканска имерия, доминираща голяма част от западните райони на Мексико от 1400 до 1520 пр. Хр., преди европейците да завладеят района.

„Тъй като Апупато е остров и е относително незаселен, той ни дава спретнат образ на това как е изглеждал навремето речния басейн (езерото Patzcuaro)”, казва водещият разкопките археолог Кристофър Фишър.

„Aко сте плавали до острова (навремето), бихте видяли постройки и няколко храма с издигащ се пушек от тях по време на ритуалите, и малко село от специани хора - свещенниците и отбраното общество”, казва Фишър.

Хората пурепеча - наречени тарасканци от испанците - са били труднопреодолим враг за съседите си, ацтеките. От своята силна столица и религиозен център Цинцунцан, тарасканците успешно са осуетявали всяка атака на ацтеките.

Тарасканците са ценяли продукти като меда, памука, перата и солта, и често са навестявали съседите си, търсейки тези стоки.

Ритуален център

Древен остров на отбраното общество в Мексико

Фишър и колегите му са открили квадратна структура с официално предверие, за която се смята, че е била императорската съкровищница.

Непосредствено до постройката има малка пирамида с големи отворени помещения, които са подходящи за извършване на ритуали. Намерени са и фрагменти от лула.

Откриването на лулата може да потвърждава ритуалното описание на предходния намерен древен испански свитък.

Свитъкът показва хора, пушещи лули и пиещи pulque - течност, направена от сироп и агава, която се използва за направата на алкохолни напитки, като текилата, казва Фишър.

Свитъкът показва и ритуални хранилища, посветени на определени богове.

„Тези хранилища са се използвали и за финансови дейности, като започването на война”, казва Фишър, който е изготвил отчет, описващ непубликуваните досега проучвания и предаден на мексиканския Националния Институт по Антропология и История.

До края на тарасканската окупация на острова, областта е била „ритуален център”, където елитът е живял и работил.

Екипът е открил капела от колониалната епоха от ранните 1500, построена през първите 20 години от испанската инвазия.

Доказателствата за зърнена култивация предполагат, че хората са населявали земите около 2000 години.

Целият остров е покрит със земеделски тераси, може би за отглеждане на агаве.

Хората са създали терасите, копаейки разделения на земята с ширина около 2 метра, разграничени със стени и канали.

Попълване на празнини

„Откритието попълва празнините в хронологията на езерото Patzcuaro”, казва Хелън Полард, професор по антропология, работила с Фишър в мексиканския тараскански регион.

„Той е открил основната последователност на окупацията, повторното използване на острова и начина, по който използването му се е променяло във времето”, казва Полард.

Сега археолозите могат да започнат да изследват връзката между селищния модел и икономическите, и политическите структури на острова.

„Сега вече можем да започвам да задаваме интересните въпроси”, казва тя.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати