sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха златно съкровище край Флорида

Откриха златно съкровище край Флорида

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60835
Съкровище

Американско семейство откри съкровище край бреговете на Флорида на стойност 300 хиляди долара.

Рик и Лиза Шмид, живеещи в град Санфорд, са запалени търсачи на съкровища. За откриването на последната им находка те са посветили цяла година. В търсенето на имането им помогнали техните деца.

Преди 11 г. семейство Шмид открили сребърен поднос на стойност 25 хиляди долара на морското дъно.

Кораби

Според законите на щата Флорида американското семейство и фирмата, която финансирала експедицията, ще получат 80% от стойността на откритието си. Останалите 20% принадлежат на държавата, която ще увеличи колекцията си от музейни експонати.

Експертите твърдят, че откритите златни украшения и монети са от 1715 г. и принадлежали на испански галеон, завръщащ се от Куба.

Докато пътувал към Испания, корабът бил застигнат от буря и потънал. Така 11-те тона злато се озовали на морското дъно.

Документални свидетелства и истории разказват, че имало и други кораби с подобна съдба. Смята се, че параходите превозвали съкровища на стойност 400 милиона долара. Тези скъпоценности така и не са доставени – множеството корабокрушения станали причина да се изгубят тонове злато и сребро.

Мореплаватели

До момента са открити богатства, оценени на 175 милиона долара.

Предишната голяма находка бе направена миналия месец. От морското дъно бе извадено сребро на стойност 35 милиона долара.

Откритието бе направено от американската компания "Одисей марин", специализира в търсенето на съкровища. Компанията издирвала това богатство от 2010 г., докато накрая късметът им се усмихнал.

Според изпълнителния директор на компанията - Грег Стем, изваждането на среброто било голямо предизвикателство и част от него се съхранявало в малко отделение с ограничен достъп.

Анализът на откритите ценности установи, че съкровището принадлежало на британски кораб, потопен през 1941 г. от торпедо, изстреляно от немска подводница.

Компанията "Одисей марин" ще получи 80% от цената на съкровището, а останалото ще отиде в британската хазна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати