Изкуствено създадена бактерия застрашава човечеството

Бактерии

През 2010 г. американският блогър Крейг Вентър създаде жив организъм с моделирана от човека ДНК. Още тогава научната общност излезе с мнението, че това е огромна стъпка за човечеството, с която се доближава до своя Създател.

Изкуствено създадената в САЩ бактерия „Синтия” е инициирана от BP - Бритиш петролиум. Главната ѝ цел е била буквално да „изяде” петрола във водите на Мексиканския залив.

Тази иначе скъпа процедура със създадената бактерия излизала изключително евтино. Но както може да се очаква, тогава никой не е помислил, че доста често евтиното излиза скъпо.

Мексиакнски залив

През 2011 г. „Синтия” е програмирана да се храни с нефт и да се възпроизвежда изключително бързо. През първите няколко месеца тя вършела работата си отлично. Скоро след това обаче се обърнала срещу своя създател. Синтетичната бактерия сама решила да смени „диетата” си и минала на живи организми.

Днес учени с тревога следят развитието на “Синтия”. Доста от тях свързват случващото се с Апокалипсиса, а пускането на бактерията се сравнява с отварянето на кутията на Пандора.

Регистрираните случаи на масово измиране на видове е факт. В Арканзас са измрели над 5 000 птици, а в Северна Луизиана – 100 000. 128 души, които са работели или работят по ликвидиране на аварията в Мексиканския залив, са заболели от неизвестен синдром.

Мексикански залив нефт

Той няма аналог и не може да бъде излекуван с каквито и да било медикаменти. Именно подобен е и маниерът, заложен в „Синтия”.

Бактерията свободно се разнася от океанските течения. Смята се, че с темповете, с които се развива, скоро ще застраши и Европа.

Смята се, че грешката при създаването на „Синтия” е направена нарочно. Другият вариант обаче, който звучи по-разумно, е, че като всяко друго живо същество и спрямо заложения и бърз растеж и размножаване, тя мутира.

А по този начин се отделя и става напълно независима от своя създател – човек. Той на свой ред може да е виновен за собственото си изчезване.

И както в древната митология, след отварянето на кутията на Пандора и излизането на всички страшни болести и беди, на дъното остава само надеждата, така и на нас остава единствено тя.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 7
3 4
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ми
Ми
24.01.2014 12:18
Как ги мислите тези глупости не знам, който прочете статията да си направи едно малко проучване да разбере за какво създаниебвсъщност иде реч, след това да сравни със статията, ако не друго поне ще се позабавлява. :)
0
1
анонимен
анонимен
19.01.2014 20:59
няма ли някоя бактерия за цигани
14
0
ар
ар
31.08.2014 21:03
на тях и атомна бомба да им пуснеш пак ще ги има те са като хлебарките
3
0
34171
34171
14.04.2014 11:42
Какво са ти винови циганитебе ги**р на вас българи като тебе ви требе такава бактерия ду*лио
2
19